Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argentina: Fosta preşedintă Cristina Kirchner, inculpată pentru o operaţiune de speculă

kirchner argentina

Un judecător argentinian a inculpat-o vineri pe fosta preşedintă Cristina Kirchner (2007-2015) pentru prejudicierea statului în urma unei operaţiuni de speculă cu cursul de schimb desfăşurată de Banca centrală în ultimele luni ale mandatului său, relatează sâmbătă AFP. 

Judecătorul federal Claudio Bonadio a considerat "evident că preşedinta din acel moment a dat instrucţiuni - fără îndoială elaborate în comun - fostului său ministru al economiei pentru ca această operaţiune financiară să fie declanşată", conform deciziei publicate pe site-ul de internet al Curţii supreme. 

Magistratul a dispus şi îngheţarea activelor fostei preşedinte argentiniene, în valoare de 15 milioane de pesos (un milion de dolari). 

De asemenea, el a decis inculparea şi îngheţarea bunurilor şi în cazul ministrului economiei din perioada 2013-2015, Axel Kicillof, al fostului preşedinte al Băncii centrale Alejandro Vanoli, precum şi al altor 12 foşti membri ai consiliului director ai instituţiei. 

Justiţia o acuză pe fosta preşedintă că a provocat pierderi autorităţii monetare cu această operaţiune de speculă cu cursul de schimb la finalul lui 2015, cu puţin timp înainte de alegerea noului preşedinte de centru-dreapta Mauricio Macri. 

Potrivit guvernului actual, care se afla în opoziţie la momentul faptelor, operaţiunea a provocat pierderi de sute de milioane de dolari celei de a 3-a economii a Americii latine. 

Fosta preşedintă a compărut la 13 aprilie în faţa justiţiei, refuzând să răspundă întrebărilor judecătorului şi prezentând în schimb un înscris în care se cerea destituirea magistratului. 

Venirea sa a atras în faţa tribunalului zeci de mii de susţinători. Fosta preşedintă a răspuns acuzaţiilor că acţiunea Băncii centrale a fost conformă cu misiunea sa "de menţinere a stabilităţii monetare, financiare şi de pe piaţa muncii şi a dezvoltării economice cu respectarea echităţii sociale". 

Cristian Kirchner, de 63 de ani, nu beneficiază de nicio imunitate după ce a renunţat la putere în decembrie, după două mandate consecutive. 

Ea este citată şi într-un caz de deturnare de fonduri spre Elveţia, trecând printr-o serie de paradisuri fiscale, dosar care implică şi el "piloni" ai sistemului Kirchner. 

Ea şi fiul ei, deputatul, Maximo Kirchner, fac, de asemenea, obiectul unei proceduri juridice pentru presupuse ilegalităţi în gestionarea proprietăţilor imobiliare familiale.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.