Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argentina vrea să obţină un program de finanţare din partea FMI, pentru stabilizarea situaţiei financiare

Mauricio Macri

Argentina vrea să obţină un program de finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional pentru stabilizarea situaţiei financiare a ţării, după două săptămâni în care peso-ul a atins noi minime, iar banca centrală a majorat dobânda cheie la 40%, relatează Reuters preluat de news.ro

”Am dicutat cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi a confirmat că vom începe să lucrăm astăzi la un acord”, a spus preşedintele Mauricio Macri într-un discurs adresat naţiunii.

Decizia este remarcabilă, având în vedere că mulţi argentinieni încă acuză că măsurile de austeritate cerute de FMI au provocato criză financiară şi economică în perioada 2001-2002 care a dus în sărăcie milioane de argentinieni din clasa de mijloc.

”Acest acord ne va permite să ne consolidăm programul de creştere şi dezvoltare, conferindu-ne un sprijin mai mare pentru a face faţă acestui nou scenariu global, şi să evităm crize ca cele prin care am trecut în istoria noastră”, a spus Macri.

Piaţa financiară din Argentina a fost afectată în ultimele săptămâni de incertitudinile politicilor locale şi de factori regionali. Şi alte monede din America Latină s-au depreciat, în condiţiile în care investitorii au renunţat la active emergente.

”Au fost iniţiate discuţii referitoare la modalitatea în care putem colabora pentru întărirea economiei Argentinei”, a afirmat Lagarde într-un comunicat al Fondului.

Publicaţia locală Clarin a relatat că Argentina ar putea solicita o finanţare de cel puţin 30 de miliarde de dolari. Guvernul şi un purtător de cuvânt al FMI au refuzat să comenteze.

Piaţa locală şi-a revenit usor după anunţ. Peso-ul a închis miercuri în scădere cu 2,79%, la 22,6 unităţi pentru un dolar, după ce a atins un minim istoric de 23,5 unităţi pentru un dolar, în timpul tranzacţiilor. Indicele bursier Merval a început tranzacţiile în declin cu 5,3%, dar a limitat pierderile la 3,43%.

Săptămâna trecută, peso-ul a atins un alt minim istoric, de 23 de unităţi pentru un dolar, determinând guvernul să anunţe noi măsuri de austeritate, în timp ce banca centrală a majorat dobânda cheie la 40%.

În 2016, reprezentanţi ai FMI au efectuat prima vizită în Argentina din ultimul deceniu, lăudând guvernul reformist al preşedintelui Macro şi apreciind că sunt necesare noi măsuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.