Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologi americani şi irakieni au descoperit în Mosul opt basoreliefuri de marmură cu o vechime de 2.700 de ani

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Arheologi americani şi irakieni au descoperit în Mosul, o mare metropolă irakiană, opt basoreliefuri de marmură cu o vechime de 2.700 de ani, care înfăţişează scene de război din vremea influenţilor regi asirieni, a anunţat miercuri un responsabil local, citat de AFP.

Descoperirea a fost realizată în situl Mashki, una dintre porţile istorice ale oraşului antic Ninive situat în Mosul. Poarta monumentală a fost distrusă cu buldozerele de jihadiştii grupării Stat Islamic, în timpul perioadei de teroare pe care au impus-o între 2014 şi 2017 în metropola din nordul ţării.

Cele opt basoreliefuri din marmură gri datează din vremea regelui asirian Senaherib (705-681 î.e.n.), potrivit unui comunicat al Consiliului Irakian al Antichităţilor şi Patrimoniului. Acest rege a reconstruit şi a extins Ninive, capitala imperiului asirian, ridicând totodată un palat magnific, potrivit Agerpres.

Pe basoreliefurile aduse la lumină în urmă cu o săptămână se observă în special un soldat, reprezentat din profil, care se pregăteşte să tragă cu arcul, dar şi palmieri şi copaci fin dăltuiţi.

"Credem că aceste piese au fost mutate de la palatul lui Senaherib şi refolosite de nepotul regelui la renovarea porţii Mashki şi extinderea sălii gărzilor", a explicat miercuri pentru AFP Fadel Mohamed Khodr, directorul misiunii arheologice care restaurează situl.

Primii constructori au şters cu bună ştiinţă decoraţiunile sculptate de pe basoreliefuri, a adăugat expertul. "Sculpturile au fost conservate doar pe partea îngropată sub pământ", a adăugat Khodr.

Aceste vestigii "sunt primele descoperite în acest sit, relativ intacte şi cu aspectul iniţial", a spus el.

Ninive a fost "cel mai vechi şi mai populat oraş al imperiului asirian, capitală imperială şi răscruce majoră între Mediterana orientală şi platoul iranian", a amintit pe site-ul său Alianţa internaţională pentru protejarea patrimoniului în zone de conflict (ALIPH).

După distrugerile provocate de gruparea Stat Islamic, ALIPH a finanţat, începând din 2021, reconstrucţia porţii Mashki de către o echipă de arheologi de la Universitatea din Pennsylvania (Penn), SUA, alături de omologii lor irakieni.

Din 2014 şi până la înfrângerea sa militară în Irak, la sfârşitul anului 2017, gruparea Stat Islamic a ocupat zone extinse şi a considerat Mosul "capitala" sa în această ţară, notează AFP.

Irakul a suferit zeci de ani de pe urma furturilor de obiecte antice - după invazia americană din 2003 şi apoi odată cu sosirea grupării Stat Islamic, care s-a angajat într-o "curăţare culturală", potrivit ONU, prin distrugerea unei părţi a vestigiilor din Mesopotamia antică, sau prin vânzarea obiectelor pe piaţa neagră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.