Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările nordice cer ajutor MILITAR: Rusia a trimis armata la graniță

razboi mondial

Liderii 'ţărilor nordice au cerut miercuri o cooperare mai strânsă în regiune şi cu Europa în general, pe fondul preocupărilor privind atitudinea mai "agresivă" a Rusiei după ce Moscova a anunţat noi cheltuieli de apărare şi sporirea capacităţilor militare la frontieră, relatează agenţia DPA.

"Ne confruntăm în prezent cu deteriorarea situaţiei de securitate în regiunea noastră. Rusia adoptă o atitudine mai agresivă", a declarat prim-ministrul danez Lars Lokke Rasmussen după o reuniune informală a premierilor din ţările nordice şi baltice în capitala daneză, Copenhaga.

Citește și: SCANDAL-monstru la MAI din cauza serviciului de informaţii/ STENOGRAME

La rândul său, prim-ministrul suedez Stefan Lofven s-a pronunţat pentru "un front unit în interiorul Uniunii Europene" şi pentru menţinerea sancţiunilor impuse de UE Rusiei până când Moscova pune în aplicare pe deplin acordul de la Minsk pentru a opri conflictul din estul Ucrainei.

Sancţiunile au fost impuse în 2014, după anexarea Crimeii.

Citește și: Nu ai văzut ceva mai TEMBEL: Un moș umple o groapă cu 12 tone de Coca-Cola și sare cu mașina în ea / VIDEO

Prim-ministrul norvegian Erna Solberg, un alt participant, a declarat: "Nu putem trăi într-o lume în care ţările mari decid soarta vecinilor lor".

Mai înainte în timpul zilei de miercuri, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că Moscova îşi sporeşte capacităţile militare la frontiera de vest ca răspuns la desfăşurarea de către NATO a propriilor forţe.

Citește și: Rupte de băutură și GOALE pe stradă: Imaginile DEPRAVĂRII totale în Marea Britanie, de Halloween / FOTO

Rusia şi vecinul ei aliat Belarus trebuie să-şi crească aceste capacităţi de apărare în timp ce "Statele Unite şi alţi membri ai NATO îşi consolidează în mod activ potenţialul ofensiv", a declarat Şoigu, cu ocazia unei întâlniri cu oficiali militari de rang înalt la Minsk, citat de agenţia rusă oficială de presă TASS.

Ca răspuns la creşterea potenţialului militar rus, NATO vrea să trimită 4.000 de soldaţi în Polonia şi cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) începând de anul viitor.

Citește și: Lucruri inedite și mai puțin știute despre Planeta Pământ – partea a III-a

Şoigu nu a anunţat nicio cifră în discursul său. Potrivit unor informaţii anterioare, Rusia vrea să-şi mărească numărul de trupe de-a lungul frontierei de vest cu aproximativ 30.000 de militari.

La Copenhaga, Rasmussen a declarat că în timp ce Danemarca şi alte ţări ale NATO contribuie la aceste forţe, NATO rămâne deschisă pentru un "dialog constructiv şi semnificativ cu Rusia privind reducerea riscurilor" şi transparenţa, informează agerpres.ro.

Suedia şi Finlanda nu sunt membre NATO dar au cooperat cu alianţa militară din 1994, în timp ce Norvegia şi Islanda nu sunt membre ale UE, aminteşte DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.