Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aristotel Căncescu a fost plasat în arest la domiciliu: DNA ceruse arest preventiv pentru 30 de zile

Aristotel Cancescu

Tribunalul Braşov a decis plasarea în arest la domiciliu pentru Aristotel Căncescu, după ce DNA venise cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Aristotel Căncescu este acuzat de procurori şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

"În contextul campaniei electorale din 2012, inculpatul Căncescu, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenţiei Judeţene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ Braşov", susţin procurorii.

Citește și: ȘOCANT Un rechin a mâncat o vacă / VIDEO

DNA precizează că una dintre cele trei persoane este şi Claudiu Coman care, la acea vreme, era şef de campanie electorală şi consilier judeţean, calitate în care a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său din CJ Braşov, suma de 50.000 lei.

"Banii respectivi au fost predaţi casieriei partidului, fără documente, fiind utilizaţi pentru materiale electorale, consecinţa fiind alegerea celor trei persoane în funcţia de consilier judeţean", se spune în comunicat.

Citește și: Cristian Tudor Popescu șterge pe jos cu Dacian Cioloș: Sper să rectificați. Ați mai făcut asta când ați greșit

Anchetatorii au mai constatat că, în aceleaşi circumstanţe, în perioada 2012-2013, Aristotel Căncescu, în calitate de preşedinte al CJ Braşov, cu încălcarea prevederilor legale şi la cererea lui Coman, a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat.

"Referatele respective au fost semnate în prealabil şi de suspecţii Cirică, Popescu şi Ispas. Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziţii pe care le-a dat ulterior şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului. Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei", au reţinut procurorii.

Citește și: Cum vede Cristian Tudor Popescu meciul dintre Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu

DNA menţionează că, având acceptul şi promisiunea preşedintelui CJ Braşov că va aloca banii respectivi, dar şi pentru a realiza o aparenţă de legalitate, Claudiu Coman şi-a folosit influenţa ce decurgea din calităţile menţionate şi a cerut unui număr de 15 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut.

"După formularea acestor cereri, între societatea administrată în fapt de suspectul Răzvan Iosif şi primăriile respective sau direct cu şcolile din aceste localităţi, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speţă tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei. În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unităţile de învăţământ sau primăriile să deţină calculatoare şi, în plus, softurile vândute nu erau licenţiate sau avizate de Ministerul Educaţiei ca fiind corespunzătoare programei de învăţământ pentru ciclul gimnazial. Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranşe", se mai arată în comunicat.

Citește și: O bază secretă construită de nazişti a fost descoperită în Arctica. Hitler a vrut-o cu orice preţ

Procurorii au mai reţinut că banii au fost apoi remişi lui Coman din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-şi asigura locul pe o poziţie sigur eligibilă pe lista candidaţilor pentru CJ Braşov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.