Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata din Nigeria postează un videoclip cu Trump pentru a justifica împuşcarea unor protestatari

nigeria harta

Armata Nigeriei a postat un videoclip cu preşedintele american, Donald Trump, declarând că soldaţii vor împuşca migranţii care aruncă cu pietre pentru a justifica deschiderea focului asupra unor protestatari şiiţi săptămâna aceasta, scrie The Guardian.

„Vă rugăm să vă uitaţi şi să trageţi concluziile”, a afirmat armata într-o postare pe contul său oficial de Twitter.

În videoclip, Trump avertizează că soldaţii de la graniţa cu Mexicul ar putea deschide focul asupra migranţilor care aruncă cu pietre în ei, încercând să traverseze ilegal graniţa.

„Nu vom accepta acest lucru. Vor să arunce cu pietre în armata noastră, armata va răspunde. Le-am spus să considere pietrele ca fiind o puşcă. Când ei aruncă pietre aşa cum au făcut cu armata mexicană, eu le spun să le considere ca fiind o puşcă”, a afirmat Trump în videoclipul postat joi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Nigeria, John Agim, a declarat pentru AFP că armata a postat videoclipul ca răspuns la afirmaţiile conform cărora forţele de securitate au acţionat ilegal.

Mişcarea Islamică a Nigeriei (IMN) a informat că 49 de membri ai săi au fost ucişi după ce armata şi poliţia au deschis focul asupra oamenilor care mărşăluiau în capitala Abuja. Armata a informat că a fost vorba de şase morţi.

Amnesty International a comunicat miercuri că are dovezi puternice conform cărora poliţia şi soldaţii au folosit arme automate împotriva membrilor IMN şi că au ucis în jur de 45 de persoane, „o folosire inadmisibilă a forţei de către poliţie şi soldaţi”.

Ambasada Statelor Unite din Nigeria a informat joi că este îngrijorată şi a cerut o investigaţie.

„Videoclipul a fost postat ca reacţie faţă de acuzaţiile Amnesty International privind folosirea forţei împotriva protestatarilor paşnici. Nu numai că ei au folosit pietre dar aveau cocktailuri Molotov, macete şi cuţite, aşa că, da, îi considerăm ca fiind înarmaţi”, a declarat Agim.

„Am intervenit deoarece membrii IMN încearcă să ne rănească oamenii, întotdeauna ne întâmpină zonele cu controale de securitate şi încearcă să ne provoace, chiar au dat foc la o maşină de poliţie”, a adăugat el.

Nigeria este împărţită între musulmani, în nord şi creştini, în zona de sud. Experţii au avertizat guvernul că un răspuns dur riscă să nască conflicte.

Liderul IMN, Ibrahim Zakzaky, este reţinut din 2015, după ce o intervenţie a armatei a ucis 300 dintre susţinătorii săi care au fost îngropaţi apoi în gropi comune, conform unor grupări pentru drepturile omului.

Joi, 100 dintre cei 400 de membri IMN arestaţi de poliţie luni au fost puşi sub acuzare pentru „rebeliune, perturbarea ordinii publice”, conform unui oficial al tribunalului din Abuja.

Conform documentelor din proces obţinute de AFP, poliţia a cerut membrilor IMN să părăsească zona dar ei „au refuzat şi au început să arunce cu pietre în ofiţeri şi alţi membri ai publicului, rănindu-i astfel”. Toţi suspecţii au pledat nevinovaţi şi au fost eliberaţi pe cauţiune, procesul continuând pe 5 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.