Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata irakiană preia fără luptă controlul la Kirkuk

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

Armata irakiană şi-a îndeplinit din primele 24 de ore multe din obiectivele operaţiunii începute duminică noaptea în Kirkuk, preluând practic fără luptă sediul guvernoratului provinciei, un câmp petrolier din cele şase controlate de kurzi, o bază militară şi un aeroport, relatează AFP. Provincia din nord-estul Irakului nu face parte din regiunea autonomă Kurdistan, conform Agerpres.

În capitala provinciei, oraşul Kirkuk, drapelul irakian l-a înlocuit luni pe cel kurd. Între timp, familii întregi s-au refugiat din cartierele kurde spre Kurdistan, deşi poliţia a anunţat că situaţia este stabilă. Pe timpul nopţii, a fost instituită interdicţia de circulaţie. În Toz Khormatou, la sud de capitală, un medic a raportat că au avut loc schimburi de focuri soldate cu doi morţi.

Baza militară K1, de unde trupele guvernamentale irakiene s-au retras în 2014, predând forţelor kurde armamentul şi uniformele, a fost preluată de armată încă de dimineaţă. Au urmat sediul companiei petroliere publice North Oil şi câmpul petrolier Baba Gargar, a anunţat comandamentul întrunit al operaţiunilor.

Forţele peshmerga ale Uniunii Patriotice a Kurdistanului (UPK) s-au retras pe măsură ce trupele irakiene avansau. Imagini video au arătat locuitori care aruncau cu pietre şi scuipau în urma luptătorilor kurzi, relatează France Presse. UPK este rivalul Partidului Democratic din Kurdistan (PDK) al preşedintelui regiunii autonome Kurdistan, Massoud Barzani. UPK deţine controlul în sudul provinciei Kirkuk, iar PDK în nord şi est.

Kurzii mai controlează acum în Kirkuk doar cinci câmpuri petroliere, dintre care două şi-au încetat producţia luni după-masa, potrivit unui oficial din ministerul de resort de la Bagdad. Peshmerga au ocupat regiunea bogată în resurse pe fondul haosului creat de ofensiva Statului Islamic împotriva armatei irakiene, în urmă cu trei ani. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că Washingtonul nu susţine niciuna din părţile în conflictul dintre Bagdad şi kurzi, dar "nu ne face plăcere faptul că se ciocnesc", transmite Reuters. Anterior, senatorul republican John McCain avertizase guvernul irakian să nu folosească împotriva kurzilor armele şi echipamentul primite de la SUA pentru a lupta cu Statul Islamic.

Iranul, unde trăieşte o minoritate kurdă semnificativă, a declarat printr-un consilier al ayatollahului Ali Khamenei, că retragerea peshmerga pune capăt "unei conspiraţii periculoase la adresa securităţii regionale", informează Xinhua. Germania şi-a retras militarii din misiunea de instruire a forţelor peshmerga, începută în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.