Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata rusă a lovit DIN PLIN Statul Islamic: Ce lideri importanți ai ISIS au fost anihilați

teroristi jihadisti statul islamic

Armata rusă a afirmat vineri că a lichidat mai mulţi responsabili ai grupării jihadiste Statul Islamic, între care figurează "emirul" din Deir Ezzor - în estul Siriei - şi aşa-numitul "ministru de război" al jihadiştilor, fostul şef al forţelor speciale din Tadjikistan care dezertase, relatează AFP.

"În urma unor lovituri punctuale în împrejurimile Deir Ezzor, un post de comandă, un centru de comunicaţii şi aproximativ 40 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi", a indicat Ministerul Apărării rus într-un comunicat dat publicităţii pe Facebook, precizând că raidul a avut loc marţi, conform Reuters.

"Potrivit informaţiilor confirmate, patru responsabili influenţi ai jihadiştilor figurează printre combatanţii ucişi, între care emirul din Deir Ezzor, Abu Muhammad al-Shimali", adaugă comunicatul, potrivit Agerpres.

Citește și: Imagini apocaliptice în Mexic: Clădiri dărâmate, monumente și stâlpi mișcându-se în urma cutremurului uriaș - VIDEO

"Există dovezi că 'ministrul de război' al Statului Islamic, Golmorad Halimov, a fost prezent la această întâlnire şi a fost rănit mortal", mai indică armata rusă.

Fost comandant al forţelor speciale de poliţie (OMON) din Tadjikistan, colonelul Golmorad Halimov a dispărut în aprilie 2015 şi a anunţat câteva luni mai târziu că s-a alăturat Statului Islamic în Siria.

Washingtonul a oferit 3 milioane de dolari pentru capturarea acestui lunetist de elită, care a efectuat între 2003 şi 2014 cinci stagii de antrenament în SUA, inclusiv la baza Blackwater, şi în Tadjikistan.

Referitor la Abu Muhammad al-Shimali, acesta este numele de război al lui Tarad al-Jarba, un jihadist de origine saudită responsabil pentru aducerea combatanţilor străini în Siria. Statele Unite au oferit 5 milioane dolari pentru informaţii care să ducă la capturarea sa.

Potrivit Ministerului Apărării rus, "mai multe servicii speciale europene îl consideră pe acesta drept organizatorul atacurilor teroriste de la Paris din noiembrie 2015", relatează RIA Novosti.

Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 8,2 grade pe Richter în Mexic, urmat de 3 replici. A fost emisă o alertă de tsunami / UPDATE

Armata rusă intervine din septembrie 2015 în sprijinul armatei siriene. Cu ajutorul său, armata siriană a repurtat victorii importante împotriva rebelilor şi jihadiştilor, inclusiv a rupt marţi asediul uneia dintre cele două enclave guvernamentale de la Deir Ezzor, asediate de jihadişti din 2015.

Provincia Deir Ezzor este ultima din Siria aflată încă în mâinile jihadiştilor Statului Islamic şi pierderea sa ar trebui să pună capăt prezenţei acestei grupări extremiste pe teritoriul sirian, la trei ani după ascensiunea sa fulgerătoare.

În luna iunie, armata rusă anunţase cu "o mare probabilitate" uciderea liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, dar un înalt responsabil militar american a apreciat recent că acesta este probabil în viaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.