Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata rusă l-a căutat pe fiul spionului ucis cu poloniu, Alexander Litvinenko, pentru a-l recruta

theguardian.com
anatoly litvinenko

Fiul agentului otrăvit, Anatoly, povestește despre vizita la apartamentul său din Moscova, în timp ce ITV se pregătește să difuzeze o dramă despre uciderea tatălui său, interpretat de David Tennant, anunță theguardian.com.  Locuința din Moscova a fiului lui Alexander Litvinenko, dezertorul ucis cu poloniu-210 la Londra în 2006, a fost vizitată de ofițeri de recrutare din armata rusă în speranța de a-l înrola.

Anatoli Litvinenko, în vârstă de 28 de ani, a dezvăluit că a fost chemat la serviciul militar în Ucraina în urmă cu câteva săptămâni de către soldați care păreau să nu știe de istoria sa tragică cu regimul lui Vladimir Putin.

"Pe la jumătatea lunii octombrie, la aproape o lună după ce Putin a cerut mobilizarea parțială în Rusia, s-a bătut la ușa apartamentului din apartamentul din Moscova înregistrat ca fiind reședința mea oficială", scrie el duminică în Observer, înainte de difuzarea unei noi drame de televiziune care spune povestea otrăvirii tatălui său de către asasini ruși.

"Prietenii familiei care locuiesc în prezent acolo au deschis ușa și au fost întâmpinați de doi ofițeri din administrația militară rusă, care m-au întrebat dacă sunt acasă. I-au informat că nu mai fusesem acasă de peste 20 de ani", a declarat el în acest weekend.

Serialul dramatic ITV Litvinenko, care începe pe 15 decembrie, îl are în rolul tatălui său pe David Tennant. Deoarece se bazează pe interviuri cu poliția metropolitană care a condus ancheta, atât la Londra, cât și la Moscova, Anatoly și mama sa, Marina, consideră că este o relatare completă și exactă a evenimentelor care au dus la crimă.

"Mi-am dorit foarte mult ca o dramă să spună această poveste: un fel de justiție, dacă nu vom avea parte de altă justiție reală", a declarat Marina, luna trecută, cu o zi înainte de a se împlini 16 ani de la moartea soțului ei. "Cred, de asemenea, că ar putea reaminti oamenilor, având în vedere ceea ce se întâmplă acum, tot ceea ce ne-a scăpat sau nu am acordat suficientă atenție înainte."

Drama, scrisă de George Kay, creatorul serialului francez de succes Lupin, a fost adaptată după un documentar realizat în 2017 de Richard Kerbaj, care este, de asemenea, coproducător al noii drame. "Din discuțiile cu Clive Timmons, ofițerul superior de investigație în acest caz, știu că echipa sa este mândră de munca depusă pentru a găsi ceea ce el și echipa au numit "ceainicul fumegând" - dovada crucială care ilustrează vinovăția lui Andrei Lugovoi și a regretatului Dmitri Kovtun, agenții care au fost trimiși să-l ucidă pe Alexander", a declarat Kerbaj.

Dovezile adunate de poliția metropolitană ar putea fi folosite în continuare dacă Lugovoi va fi vreodată extrădat pentru a fi judecat în Marea Britanie.

Kerbaj a adăugat: "Îi suntem, de asemenea, foarte recunoscători lui David Tennant pentru că a ținut acest proiect în viață în timpul pandemiei. Știu că Marina, care vede această dramă ca parte a campaniei sale pentru dreptate, este ușurată că povestea - datorită lui și credinței unui producător executiv, Lucy Bedford - va fi din nou cunoscută pe scară mai largă.

"Când i-am arătat Marinei drama finalizată, a fost clar emoționată. A fost foarte confruntată și dureroasă. Dar acesta este un adevărat omagiu adus actoriei."

Marina, în vârstă de 60 de ani, este obișnuită să se vadă portretizată în producții. Povestea a fost deja spusă în teatru, de dramaturgul Lucy Prebble în A Very Expensive Poison, și pe scena operei anul trecut în The Life and Death of Alexander Litvinenko de Anthony Bolton și Kit Hesketh-Harvey.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.