Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata Ucrainei: 'Am trecut la contraatac în unele zone'

nbcnews.com
razboi ucraina kiev rusia militar

Armata ucraineană a susţinut marţi că a respins ofensive ale trupelor ruse pe mai multe fronturi, inclusiv lângă capitala Kiev, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Forţele ruse nu au reuşit să treacă de liniile de apărare ucrainene la nord de capitală, potrivit Statului Major al armatei ucrainene. Acesta adaugă că o încercare a inamicului de a prelua oraşul Makarov, la vest de Kiev, de asemenea a eşuat.

Tot potrivit părţii ucrainene, ofensive ruse au fost respinse şi în estul Ucrainei, de exemplu lângă oraşul Lisiceansk, inamicul a suferit pierderi, s-a retras şi a încercat să se stabilească în oraşul Rubijne din apropiere, în regiunea Donbas.

În acest timp, oraşul-port Mariupol este în continuare asediat de trupele ruse şi atacat din mai multe direcţii cu artilerie şi avioane de luptă.

Statul Major al armatei ucrainene consideră că unităţile ruse sunt demoralizate de ritmul lent al înaintării lor şi le acuză că şi-au intensificat bombardamentele asupra zonelor rezidenţiale şi infrastructurilor esenţiale.

''Forţele Armate ale Ucrainei îşi îndeplinesc misiunile. Am oprit agresorul, am desfăşurat o parte din rezerve şi am trecut la contraatac în unele zone'', şi-a lăudat trupele şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, într-o postare pe Facebook, în a 20-a zi a războiului. ''Din nefericire, avem pierderi. Dar ele sunt de câteva ori mai mici decât cele ale agresorului'', a adăugat el.

Conform Kievului, peste 13.500 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi de la începutul invaziei.

Toate aceste afirmaţii nu pot fi verificate din surse independente.

Potrivit unui oficial militar american, citat de postul CNN, ofensiva rusă în general stagnează, dar trupele ruse şi-au intensificat bombardamentele şi adună forţe în jurul Kievului, unde au fost distribuite echipamentele dintr-un lung convoi militar rus semnalat anterior în direcţia nordică a capitalei.

Trupele ruse încearcă în continuare o încercuire a Kievului, oraş părăsit de aproximativ jumătate din cei trei milioane de locuitori şi unde blocuri de locuinţe au fost lovite marţi dimineaţă de proiectile, cel puţin patru persoane fiind ucise.

France Presse notează că luptele se apropie de oraşul Nipro, un punct strategic datorită locaţiei sale pe fluviul Nipru. Aeroportul său a fost bombardat şi în mare parte distrus în noaptea de luni spre marţi.

Din oraşul asediat Mariupol, unde circa 300.000 de persoane nu mai au acces la apă şi electricitate, circa 2.000 de vehicule au reuşit marţi să iasă printr-un culoar umanitar către Zaporijie.

Mai către vest, oraşul Nikolaiev, ultima redută înaintea oraşului-port Odesa, este de asemenea bombardat cu regularitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.