Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata Ucrainei atacă Donețkul! Reacția neașteptată a Rusiei

ucraina moldova georgia

Aceste succese militare contrastează puternic cu umilinţele repetate suferite în ultimele luni de armata ucraineană în faţa miliţiilor separatiste. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a vorbit chiar despre un moment de cotitură în acest conflict, însă a ţinut totodată să atragă atenţia că nu este încă timpul pentru manifestări de bucurie şi vor mai urma momente grele în lupta pe care armata va continua să o ducă până la eliberarea completă a regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Liderul de la Kiev, la fel ca şi şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valentin Nalivaicenko, au amintit că strategia insurgenţilor proruşi este să-şi grupeze combatanţii în marile oraşe, pentru a atrage armata ucraineană în zonele dens populate. Aici operaţiunile trupelor guvernamentale sunt limitate de necesitatea protejării civililor, în astfel de zone folosirea unor categorii de armament, precum aviaţia sau artileria, fiind foarte dificilă fără a provoca victime în rândul populaţiei şi pagube materiale semnificative.

Însă, în opinia unuia dintre liderii rebeli, Denis Puşilin, adevăratul moment de cotitură va fi bătălia pentru oraşul Doneţk, un alt bastion al insurgenţilor, unde ei şi-au concentrat cea mai mare parte a forţelor. Un alt lider al insurgenţilor, Igor Strelkov, care, conform autorităţilor de la Kiev, este de fapt un ofiţer al serviciilor de informaţii militare ruse, a anunţat într-un interviu acordat unei televiziuni din Rusia că luni se va constitui un 'consiliu militar central', pentru ca separatiştii să-şi poată coordona mai bine defensiva. El susţine că cel puţin 80% dintre combatanţii săi şi 90% dintre blindatele lor au reuşit să iasă din încercuirea trupelor ucrainene la Slaviansk şi s-au repliat înspre Doneţk, însă a recunoscut că cei mai mulţi dintre rebelii care au opus rezistenţă trupelor ucrainene pentru a permite această retragere şi-au pierdut viaţa.

Potrivit unui comandant al voluntarilor ucraineni, separatiştii au abandonat şi oraşele Drujkivka şi Kostiantinivka, situate între Slaviansk şi Doneţk. În prezent, armata ucraineană continuă să avanseze înspre Doneţk, către sud, unde duminică dimineaţa se auzeau tiruri de artilerie în zona aeroportului.

În opinia analistului ucrainean de la Institutul de cooperare euro-atlantică Vladimir Gorbaci, ultimele succese înregistrate pe teren de armata ucraineană dau dreptate celor care susţin că guvernul de la Kiev trebuie să-şi intensifice operaţiunile militare, nu să declare unilateral armistiţii (cum a fost cel dintre 20 şi 30 iunie) pentru a favoriza negocieri fără sfârşit ce nu ar face decât să îngheţe acest conflict, cum s-a întâmplat, de exemplu, în Transnistria sau în Abhazia.

De altfel, în contextul acestor ultime evoluţii militare, demersurile diplomatice, privite oricum cu scepticism la Kiev, au trecut pe planul secund. Reuniţi miercuri la Berlin, miniştrii de externe din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina au convenit cele două condiţii de bază pentru o nouă încetare a focului în Ucraina. Prima este ca Rusia să permită prezenţa grănicerilor ucraineni şi a reprezentanţilor OSCE la graniţa ruso-ucraineană, iar cea de-a doua este iniţierea negocierilor în cadrul Grupului de contact alcătuit din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, OSCE-ului şi ai separatiştilor din estul Ucrainei

Însă prima reuniune a acestui Grup de contact, ce ar fi trebuit să desfăşoare sâmbătă, nu a avut loc, motivul invocat fiind acela că părţile nu ar fi căzut de acord asupra locului de desfăşurare a tratativelor.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut în aceeaşi zi convorbiri telefonice cu omologul său german, Frank Walter-Steinmeier, şi cu cel francez, Laurent Fabius, el insistând asupra necesităţii unei reuniuni urgente a acestui Grup de contact ca urmare a ofensivei militare ucrainene, despre care afirmă că s-a soldat cu 'numeroase victime civile şi distrugerea infrastructurilor'. Conform unui comunicat emis de MAE rus, Lavrov ar fi primit sprijinul interlocutorilor săi pentru organizarea cât mai rapidă a acestei întâlniri.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.