Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii le cer rușilor să nu mai vorbească de arme nucleare: Am fost foarte clari cu ruşii, public şi în privat, să înceteze să vorbească despre asta

PBS
Antony Blinken

Statele Unite au cerut Rusiai pe canale private să pună capăt discursului care agită ameniţarea nucleră în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, avertizează Washingtonul, consecinţe "catastrofale".

"Am fost foarte clari cu ruşii, public şi în privat, să înceteze să vorbească despre arme nucleare", a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, într-un intrerviu pe canalul CBS News difuzat duminică și preluat de La Libre Belgique și Rador.

"Este foarte important ca Moscova să ne audă şi să ştie că consecinţele ar fi oribile. Şi am fost foarte clari pe acest subiect", a subliniat secretarul de stat. "Orice utilizare de arme nucleare ar avea efecte catastrofale pentru ţara care le utilizează, bineînţeles, dar şi pentru mulţi alţii."

Puţin mai devreme, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe avertizase în privinţa consecinţelor "catastrofale" în caz de utilizare a armei nucleare de către Moscova.

"Avem capacitatea de a vorbi direct la nivel înalt (cu ruşii), să le spunem clar care este mesajul nostru şi să-l ascultăm pe al lor", a spus şi Jake Sullivan pe NBC.

"Acest lucru s-a petrecut frecvent în ultimele luni, s-a întâmplat chiar în ultimele zile", a arătat el, fără a dori totuşi să precizeze natura exactă a canalelor de comunicare folosite, pentru "a le proteja".

Miercuri, într-un discurs televizat, Vladimir Putin făcuse aluzie la bomba atomică declarându-se gata să folosească "toate mijloacele" din arsenalul său faţă de Occident, pe care îl acuză că vrea să "distrugă" Rusia. "Nu blufez", asigurase preşedintele rus.

Washingtonul a emis deja mai multe avertismente, cu un vocabular din ce în ce mai dur, contra unei eventuale recurgeri la arma nucleară de către Moscova.

Intervievat pe 16 septembrie, înainte ca preşeditele rus să agite implicit această ameninţare, Joe Biden lansase acest mesaj: "Nu o faceţi. Nu o faceţi. Nu o faceţi. Aţi schimba faţa războiului într-un mod nemaivăzut de la al doilea război mondial".

Doctrina militară rusă

El avertizase că răspunsul american va fi "consistent", dar fără alte precizări.

Washingtonul spusese deja anterior că ia "în serios" această ameninţare şi a promis un răspuns "sever".

Rusia şi Statele Unite sunt cele mai mari puteri nucleare din lume.

Doctrina militară rusă autorizează utilizarea de arme nucleare tactice pe câmpul de bătălie pentru a forţa duşmanul să bată în retragere.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, invitat într-o conferinţa de presă sâmbătă, la Naţiunile Unite, să precizeze declaraţiile preşedintelui Putin, a răspuns că doctrina Moscovei este "un document public".

Dar doctrina militară rusă prevede şi posibilitatea recurgerii la lovituri nuclere dacă teritorii considerate ale sale de către Moscova sunt atacate, ceea ce ar putea fi cazul în viitorul apropiat cu regiunile ucrainene în care se desfăşoară de vineri referendumuri de anexare.

Aceste votări, calificate drept "simulacre" fără valoare juridică de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, se desfăşoară în regiunile Doneţk şi Lugansk, care formează bazinul minier Donbas, în estul Ucrainei, ca şi în zonele ocupate Herson şi Zaporijjia, în sudul ţării.

La rândul lui, Volodimir Zelenski a spus pe CBS că ia foarte în serios ameninţările omologului lui rus, bazându-se pe loviturile pe care acuză că le-a comis Moscova în proximitatea centralei nucleare de la Zaporijjie, cea mai mare din Europa.

"Deci, el vrea să sperie lumea întreagă", a subliniat preşedintele ucrainean. "Sunt primele etape ale şantajului lui nuclear. Nu cred că blufează".

Arma nucleară a fost utilizată de două ori în istorie, în 1945, când Statele Unite au distrus oraşele japoneze Horoşima şi Nagasaki, ucigând peste 200.000 de persoane. Japonia imperială s-a predat câteva zile mai târziu, punând capăt celui de-al doilea război mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.