Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, sfidată în Caucaz? Armenii îi acuză pe azeri că duc mai departe ofensiva, în ciuda prezenței Moscovei în regiune

Ministerul armean de Externe a declarat că forțele azere continuă să se infiltreze în zona de responsabilitate a contingentului rus de menținere a păcii din Artsakh (Nagorno-Karabah). Armenia a mai adăugat că se așteaptă ca contingentul rus de menținere a păcii să ia măsuri concrete pentru a opri invazia Forțelor Armate azere.

„Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia declară cu satisfacție că țările copreședinte ale Grupului OSCE Minsk au făcut o evaluare clară a ultimei escalade a situației din Nagorno Karabakh, recunoscând că aceasta este o consecință a mișcării trupelor azere.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că a îndemnat partea azeră să-și retragă unitățile armate. Pe 27 martie, Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat de presă în care afirmă că partea azeră și-a retras unitățile din așezarea Parukh din Nagorno-Karabah.

Cu toate acestea, suntem obligați să observăm că incursiunea unităților azere în Nagorno-Karabah în zona de responsabilitate a contingentului de menținere a păcii al Federației Ruse este în curs, așa cum se arată în hărțile atașate.

Ne așteptăm ca contingentul de menținere a păcii al Federației Ruse din Nagorno Karabakh să ia măsuri concrete pentru a stopa incursiunea unităților azere în zona de responsabilitate a menținerii păcii și pentru a retrage forțele armate azere. Considerăm important să desfășurăm o investigație adecvată asupra acțiunilor contingentului de menținere a păcii în toată această perioadă de incursiune a unităților azere și să răspundem la o serie de întrebări”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia.

Vezi și: Bubuie nervii în Caucaz! Azerbaidjanul acuză Rusia că a dezinformat: 'Folosirea termenului Nagorno-Karabah reprezintă o lipsă de respect'

Ministerul Apărării din Azerbaidjan spunea anterior că armata Azerbbaidjanului continuă să rămână în poziții în satul Farrukh și pe cele mai apropiate înălțimi din Karabakh.

Context

Vezi si: Iranul avertizează Azerbaijanul să nu atace Armenia: Ar însemna reacția armatei noastre (Gărzile revoluționare)

Duminică mai devreme, Ministerul rus al Apărării a raportat că armata azeră a încălcat de două ori încetarea focului în Karabakh, patru persoane fiind rănite.

„Două încălcări ale regimului de încetare a focului au fost înregistrate de către forțele armate ale Republicii Azerbaidjan în regiunea Askeran. În urma încălcării, două persoane din fiecare parte au fost rănite. Comandamentul contingentului rus de menținere a păcii, în cooperare cu reprezentanți ai părților în conflict, a stabilizat situația”, se arată pe site-ul ministerului într-un comunicat.

Vezi si: Armenia acuză 'o invazie' în regiunea controlată de ruși din enclava Nagorno-Karabah

Ministerul Apărării al Federației Ruse a mai menționat că „în urma rezultatelor negocierilor, partea azeră a efectuat retragerea unităților sale din zona așezării Furukh”.

Cu o zi înainte, ministerul rus al Apărării a raportat că armata azeră a încălcat acordurile trilaterale privind Karabakhul, a intrat în zona de responsabilitate a forțelor de menținere a păcii și a tras în unitățile armatei Karabakhului nerecunoscut cu drone turcești.

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.