Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armistițiul dintre SUA și China, un prim impact negativ: Prețul petrolului a explodat

sonda petrol

Prețul petrolului a crescut cu mai mult de 5% luni, după ce Statele Unite și China au convenit asupra unui armistițiu de 90 de zile în disputa lor comercială și înainte de întâlnirea din această săptămână a OPEC, relatează Reuters, conform Mediafax.

Petrolul american a crescut cu 2,92 dolari/baril, la un maxim al zilei de 53,85 dolari, în creștere cu 5,7%, după care a scăzut ușor la 53,00 dolari până la 09.30 GMT. Țițeiul Brent a crescut cu 5,3%, sau cu 3,14 dolari, până la un maxim de 62,60 dolari barilul, cele mai recente tranzacții fiind realizate cu 61,60 dolari.

"Din Argentina în Alberta, știrile de pe piața petrolului se referă la reducerea ofertei", spune Norbert Rücker, șeful departamentului de mărfuri la banca elvețiană Julius Baer.

Victor Ponta, despre informaţia că ar fi consiliat de fostul şef SIE: 'Am nevoie de oameni înţelepţi'

China și Statele Unite au convenit, în cadrul întâlnirii G20 din Argentina să nu impună tarife comerciale suplimentare timp de cel puțin 90 de zile, în timp ce vor negocia pentru a rezolva disputele existente.

Războiul comercial dintre cele două mari economii ale lumii a cântărit foarte mult în comerțul mondial, provocând îngrijorări legate de o posibilă încetinire economică.

De asemenea, petrolul a fost impulsionat de anunțul făcut de provincia canadiană Alberta, care va obliga producătorii să reducă livrările cu 8,7% sau 325.000 barili pe zi, pentru a face față unui blocaj al conductei care a dus la o creștere a stocurilor în depozite.

OPEC se întrunește pe 6 decembrie pentru a decide asupra producției. Grupul, alături de Rusia, care nu este membru OPEC, urmează să anunțe o scădere a producției, aflată la niveluri care au determinat o scăderea prețurilor țițeiului cu aproximativ o treime în octombrie.

"Piețele se așteaptă la o reducere substanțială a producției după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că va coopera cu Arabia Saudită în privința producției de petrol ", a declarat Hussein Sayed, strateg la compania de brokeraj FXTM.

La rândul său, Qatar a anunțat luni că va ieși din OPEC în ianuarie. Producția de petrol a Qatarului este de numai 600 000 de barili pe zi, dar este cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat (LNG).

În afara OPEC, producția de țiței rusească a fost de 11,37 milioane barili pe zi în noiembrie, în scădere față de un record post-sovietic de 11,41 milioane bpz atins în octombrie, arată datele furnizate de Ministerul rus al Energiei.

Între timp, producătorii de petrol din Statele Unite continuă să livreze cantități record de petrol, cu o producție la un nivel fără precedent, de peste 11,5 milioane bpz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.