DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Armistițiul sub egida ONU din Yemen nu are niciun efect - Confruntări armate violente şi bombardamente la Hodeida

yemen

Raiduri şi confruntări armate violente au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona oraşului Hodeida, în vestul Yemenului, în pofida armistiţiului încheiat sub egida ONU, au anunţat reprezentanţi guvernamentali şi locuitori, relatează AFP.

Cel puţin 29 de combatanţi - inclusiv 22 de rebeli huthi - au fost ucişi în aceste operaţiuni, potrivit unui reprezentant proguvernamental. Acest bilanţ nu a putut să fie confirmat de o sursă independentă în acest stadiu.

Un locutor din Hodeida, contactat telefonic, a catalogat aceste ultime confruntări drept ”violente”, adăugând că zgomotul avioanelor care survolau oraşul s-a auzit toată noaptea de sâmbătă spre duminică,, până în zori.

Şapte rebeli au fost luaţi prizonieri într-o ofensivă huthi contra localităţii Al-Duraihimi, la aproximativ 20 de kilometri sud de Hodeida, a mai declarat reprezentantul proguvernamental.

Agenţia de presă Saba, controlată de huthi, a anunţat, la rândul ei, că aviaţia coaliţiei conduse de Arabia Saudită îşi continua duminică raidurile aeriene în provincia Hodeida.

Ea a acuzat forţele proguvernamentale de faptul că au bombardat, sâmbătă, cartiere rezidenţiale în acest port strategic la Marea Roşie, care este principalul front al războiului de mai multe luni.

Confruntări armate sporadice au fost semnalate încă de vineri seara, în cartierele de est şi de sud ale oraşului Hodeida, la o zi după anunţarea unui armistiţiu, în Suedia, între rebeli şi forţele loiale preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi.

Potrivit prevederilor acestui acord, armistiţiul urma să intre ”imediat” în vigoare la Hodeida. Retragerea combatanţilor este prevăzută ”în zilele următoare”.

Acest acord cu privire la o încetare a focului este, fără îndoială, cel mai important de la începutul războiului, în 2014-2015. Punerea sa în aplicare riscă, însă, să se lovească de o serie de dificultăţi şi necesită presiuni internaţionale puternice, consideră unii experţi.

Începând din 2014, Războiul din Yemen s-a soldat cu cel puţin 10.000 de morţi şi milioane de persoane a,aflate în pragul foametei în această ţară devastată de ”cea mai rea criză umanitară din lume”, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.