Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul Ai Weiwei afirmă că vede 'ipocrizie' în politicile europene privind refugiaţii

InquamFOTO/George Calin
refugiati ucraina

Ai Weiwei, un artist ale cărui lucrări au abordat adeseori tematici precum fricile şi riscurile cu care se confruntă oamenii care fug din zonele afectate de războaie, a spus că felul în care ţările din Europa de Vest şi-au deschis graniţele în faţa refugiaţilor ucraineni - în contrast cu închiderea frontierelor europene în 2015 în faţa refugiaţilor din Africa şi din Orientul Mijlociu - a făcut ca aceste state să devină vulnerabile în faţa acuzaţiei de "ipocrizie", informează marţi DPA.

"Ceea ce am văzut este o ipocrizie foarte tipică din lumea modernă", a declarat artistul chinez la deschiderea unei expoziţii care îi este dedicată la Viena. "'Ipocrizie' este un cuvânt foarte blând pentru a descrie felul în care au acţionat europenii. Încerc doar să fiu foarte politicos în privinţa asta", a adăgat Ai Weiwei.

"Nu mai există o judecată morală sau filosofică clară, ci mai degrabă o mare mizerie", a adăugat celebrul artist chinez marţi pentru DPA, în timp ce se pregătea pentru vernisajul restrospectivei care îi este dedicată la muzeul Albertina Modern din capitala Austriei, potrivit Agerpres.ro.

Expoziţia - despre care artistul spune că este una dintre cele mai ample care i-au fost dedicate vreodată - va include şi lucrări ale sale inspirate din criza refugiaţilor din 2015, când valuri de migranţi, în principal din Siria, au fugit în Europa, provocând îngrijorări majore pe "bătrânul continent" despre capacitatea ţărilor europene de a-i integra în societăţile lor pe acei refugiaţi.

Operele create de Ai Weiwei subliniau la acea vreme pericolele generate de traversarea Mării Mediterane către Europa şi includ o serie de obiecte emblematice din acest punct de vedere, inclusiv veste de salvare.

Marţi, artistul chinez a formulat critici şi la adresa Rusiei în legătură cu situaţia actuală a refugiaţilor ucraineni.

"Rusia pur şi simplu a bătut cu aroganţă la uşa ucrainenilor şi a împins imediat 2 milioane de refugiaţi spre pământurile Europei", a spus artistul chinez.

El a ţinut totodată să le reamintească europenilor că actuala criză din Ucraina nu este primul conflict militar din acest secol, menţionând retragerea haotică a trupelor americane din Afganistan de anul trecut şi războiul aflat încă în desfăşurare în Yemen.

Născut în China, Ai Weiwei şi-a părăsit ţara natală în 2015 după ce a fost acuzat de evaziune fiscală, o acuzaţie despre care mulţi dintre susţinătorii lui spun că a fost inventată din cauza sincerităţii declaraţiilor sale. Marţi, artistul chinez a spus că nu ştie deocamdată în ce fel va reacţiona China la acţiunile întreprinse de Rusia în Ucraina.

Retrospectiva care îi este dedicată, "Ai Weiwei. In Search of Humanity", va fi deschisă pentru public începând de miercuri. Expoziţia conţine sculpturi care ridică semne de întrebare despre multe dintre evenimentele actuale, inclusiv despre represiunea politică din China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.