Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aruncați peste bord de PSD, Tăriceanu și Constantin le fac ochi dulci liberalilor

tariceanu constantin

Pe fondul tensiunilor cu PSD, co-presedintele ALDE incearca o apropiere de fostul sau partid, in vederea alegerilor parlamentare. Unii liberali nu exclud aceasta varianta.

Vezi și: BOMBĂ Cine sunt cei care controlează ”Imperiul fițelor”

Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, ar prefera ca formatiunea pe care o conduce, ALDE, impreuna cu Daniel Constantin sa mearga pe liste comune cu PNL, la alegerile parlamentare din noiembrie 2016, potrivit unor surse parlamentare. El ar vrea sa renunte la alianta cu PSD, obiectivul fiind acela de a accede in Parlament, dar si de a-si asigura intrarea la guvernare, daca liberalii vor castiga alegerile. O parte a liberalilor sustin aceasta varianta, ba chiar si intoarcerea lui Tariceanu la PNL, printr-o fuziune prin absorbtie cu ALDE, in timp ce altii nici nu vor sa auda, relatează evz.ro

Vezi și: SURSE. Proiect mamut pus la cale de Iohannis

Tonul unei apropieri cu formaţiunea lui Tăriceanu a fost dat chiar de co-preşedintele formaţiunii, Alina Gorghiu. Ea a afimat, zilele trecute, că nu exclude o colaborare cu ALDE la nivel local, pentru a asigura majoritatea PNL-ului în Consiliile Județene și în cele locale.

„Nu s-a pus problema de acum să discutăm despre o formulă de susținere la consiliile județene cu partidul domnului Tăriceanu, dar nu excludem, dimpotrivă!”, a spus Gorghiu.

De asemenea, dacă înainte liberalii erau mult mai belicoși în privința îndepărtării acestuia de la șefia Senatului, poziția lor a devenit mult mai nuanțată. „La cald, între un pesedist şi domnul Tăriceanu, îl prefer pe domnul Tăriceanu de 1.000 de ori lider al Senatului. Altfel o să ne gândim la altfel de socoteli, aritmetica în Senat. Vom vedea dacă va fi cazul sau nu”. În septembrie, Alina Gorghiu a declarat că Tăriceanu a fost cel mai potrivit președinte pentru PNL.

La rândul său, Tăriceanu a afirmat că va face alianţe doar după alegerile locale, neexcluzând nici partide precum M10 sau PMP.

Vezi și: STENOGRAME Remus Truică încerca să-l bage în Guvern pe Prințul Paul

„Vom face alianțe doar după alegeri. În alegeri vom merge singuri. E posibil ca la nivel local, după alegeri, să vină colegii mei din anumite zone să îmi spună că pot să facă alianță pentru o majoritate cu un reprezentant al PMP, M10, nu ai cum să refuzi. Nu îl văd pe Băsescu venind și să bată la mine la ușă, așa cum nici eu nu m-aș duce la el la ușă”, a spus Tăr i c e a - nu. PNL a încercat să obţină transferul unor parlamentari, respectiv lideri locali de la ALDE, dar până acum, nu a avut mare succes.

În schimb, la alegerile locale, strategia lor se va baza pe personalitatea lui Călin Popescu Tăriceanu, numele său fiind vehiculat, de altfel, la o candidatură pentru Primăria Capitalei. Recent, întrebat dacă vrea să candideze la Capitală, Tăriceanu a răspuns: „Da. Dar în ce fel da, cu un bemol. Nu vă imaginați cumva că mi-ar fi frică să-mi asum un rol de primar al Bucureștiului. (…) Această decizie nu o voi lua de unul singur, ci după ce mă voi consulta cu colegii mei. Dacă colegii mei spun că aceasta este cea mai bună soluţie pentru noi, nu am să spun nu, că mi-e frică, că nu e de rangul meu...”, a declarat Tăriceanu.

În particular însă Tăriceanu nici nu vrea să audă de așa ceva, iar apropiații susțin că e prea comod să își asume o candidatură.

Apropierea ALDE de PNL are loc și pe fondul disputelor dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, care au ieşit la iveală chiar şi în şedinţa de plen pentru votarea bugetului pe 2016.

Cel care a dat tonul a fost președintele PSD, care i-a reproșat șefului Senatului că nu a votat Bugetul de stat pe 2016. „Observ că partenerii noştri de coaliţie au votat împotriva creşterii punctului de pensie. Nu înțeleg de ce, nu înțeleg ce este varză cu carne, sunt profund dezamăgit”, a spus Dragnea, după ce, anterior, Tăriceanu a afirmat că Bugetul este Țvarză cu carne”. Tăriceanu i-a răspuns: „Votul pe ansamblu este prost. Ne pare bine că putem creşte pensia, dar nu putem să spunem că bugetul în ansamblu e prost şi o prevedere este bună”.

Despărțire cu năbădăi

Călin Popescu Tăriceanu i-a luat prin suprindere pe cei mai apropiați colaboratori ai săi din PNL atunci când a decis că va demisiona din partid, după ce conducerea formațiunii a decis ruperea USL, în februarie 2014. „De dimineață i-am dat un telefon (președintelui PNL, Crin Antonescu - n.r.) în sensul celor declarate, să accepte reluarea discuțiilor cu primul ministru, în sensul continuării USL. Răspunsul său a fost unul negativ (…) Am vorbit dimineață cu Victor Ponta și l-am întrebat dacă dorește să continuăm proiectul USL și mi-a dat asigurări că vrea să continue proiectul USL în actuala formă”, a argumentat Tăriceanu. De atunci, Tăriceanu a avut numeroase dispute cu liderii PNL, pe Gorghiu numind-o „Gorghiu-Dej” la un moment dat, în timp ce Ludovic Orban a spus despre acesta că este „scalpul de la cingătoarea pieilor roșii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.