Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASF vine cu DATE SURPRINZĂTOARE - Cu cât au crescut afacerile firmelor de asigurări în 2018

oameni asigurari banci

Societățile de asigurare autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris, anul trecut, prime brute în valoare de aproximativ 10,14 miliarde de lei, o creștere cu 4,5% față de valoarea înregistrată în anul precedent, arată datele publicate miercuri.

Citește și: Motivare INCENDIARĂ a judecătorilor ÎCCJ - Ludovic Orban a fost achitat din cauza lipsei de probe în dosarul instrumentat de DNA

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) au fost, anul trecut, în valoare de circa 8,04 miliarde de lei, o creștere cu 4,6% față de anul anterior, iar PBS-urile aferente asigurărilor de viață (AV) au fost în sumă de aproximativ 2,1 miliarde lei, mai mult cu 4,3% față de anul 2017, conform Mediafax.

La 31 decembrie 2018 activau pe piața asigurărilor 29 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activități de asigurări generale, șapte au practicat numai activități de asigurări de viață și șase au practicat activitate compozită. Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare, potrivit ASF, deoarece, anul trecut, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 asiguratori din cei 29.

„Anul 2018 a fost caracterizat de o îmbunătățire a indicatorilor de solvabilitate. La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum și cerințele minime de capital (MCR). Ratele SCR și MCR la nivelul pieței, calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pieței s-a situat la 1,71, iar rata MCR a înregistrat o valoare de 3,87”, au menționat reprezentanții ASF.

La 31 decembrie 2018 activau pe piața asigurărilor 12 sucursale, dintre care nouă au practicat activitate de asigurări generale (AG) și trei au practicat activitate de asigurări de viață (AV). Sucursalele au cumulat, la finalul anului 2018, prime brute subscrise în valoare de 669,3 milioane lei, în scădere cu aproximativ 11% față de anul precedent. PBS aferente asigurărilor generale au fost în sumă de 273,1 milioane lei, în scădere față de aceeași perioadă a anului precedent cu aproximativ 25%. În același timp, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață au fost în valoare de 396,2 milioane lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului anterior cu circa 1%.

La finalul anului trecut, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de peste 16 miliarde de lei, în creștere cu circa 5% față de anul 2017.

O schimbare manifestată în special pe parcursul ultimilor doi ani (2017 – 2018) este consolidarea segmentului de asigurări de viață care a înregistrat o apreciere de peste 4% în 2018 față de anul precedent. O creștere semnificativă s-a remarcat, însă, în anul 2017, când segmentul asigurărilor de viață a crescut cu 21% din perspectiva volumului de prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață comparativ cu anul 2016.

Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe, pe parcursul anului 2018, au crescut de aproximativ 5% comparativ cu anul precedent, în timp ce indemnizațiile brute plătite au fost în scădere cu circa 14%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare s-a diminuat cu 13%. Comparativ cu 31 decembrie 2017, la finalul anului 2018, numărul de contracte în vigoare privind asigurările obligatorii de locuințe a crescut cu circa 1%, iar PBS-uril au avut un avans de aproximativ 3%, în timp ce indemnizațiile brute plătite au crescut cu 15%.

Asigurările de sănătate au cumulat la finalul anului 2018 prime brute subscrise în valoare de aproximativ 335 de milioane de lei, în creștere cu aproximativ 60% față de anul precedent: primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) sunt în sumă de 230 de milioane lei, o creștere cu aproximativ 74% și reprezintă circa 69% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de sănătate; primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) sunt în sumă de 105 milioane lei, în creștere față de anul anterior cu circa 37%.

Anul trecut, asiguratorii au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări (AG+AV), în sumă de 5,1 miliarde de lei, astfel: 4,9 miliarde de lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), o creștere cu 21% față de anul precedent; 184,6 milioane de lei sunt sume plătite pentru indemnizații brute, aferente asigurărilor de viață, o creștere cu circa 18% comparativ cu anul precedent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.