Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociațiile de elevi din mai multe județe cer Guvernului să retragă proiectul care-i privează de reduceri la transport

microbuze

Asociațiile de elevi din mai multe județe, susținute de mai multe ONG-uri ale părinților și de două sindicate, cer Guvernului să retragă proiectul de OUG prin care ar fi afectate reducerile la transportul elevilor, potrivit Mediafax.

Scrisoarea deschisă a Federației Elevilor din România (FER) este adresată premierului Viorica Dăncilă, ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, ministrului Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, ministrului Justiției Tudorel Toader și ministrului de Externe Teodor Meleșcanu.

Organizațiile semnatare retragerea de urgență a proiectului de Ordonanță de urgență care modifică Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007. Potrivit proiectului de OUG ar urma să fie eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice din motive de respectare a regimului de concurență între transportatori.

”Acest fapt ar duce la dispariția obligațiilor de serviciu public și imposibilitatea acordării compensațiilor către transportatori, deci implicit ar face imposibilă respectarea dreptului elevilor la tarif redus”, se arată în scrisoarea deschisă.

Citește și: ANSVSA controlează comerțul cu produse specifice Paștelui

Elevii atrag atenția că ”în ipoteza eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, nu vor mai exista tarife maximale, iar decontarea navetei elevilor va fi irealizabilă”.

În prezent, pentru decontarea navetei, guvernul a impus transportatorilor obligația de serviciu public pentru a putea emite abonamente în limite tarifare care să poată fi decontate. Elevii leagă renunțarea la decontarea navetei școlare de abandonul școlar și amintesc că 20% dintre copii trăiesc “în stare de deprivare materială severă, conform Institutului Național de Statistică”.

”Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că principalul motiv pentru care elevii abandonează școala în România este situația materială deficitară. La momentul actual, statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare: 32,2% din persoanele între 0-17 ani trăind sub pragul sărăciei, iar aprox. 20% din copii trăind în stare de deprivare materială severă, conform Institutului Național de Statistică. Totodată, 40% din copiii țării se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Corelând acest fapt cu rata ridicată de părăsire timpurie a școlii (18,1%) din România, mult mai mare decât ținta asumată de țara noastră până în anul 2020 (11,3%), putem afirma într-un mod fundamentat că România are nevoie de măsuri care să remedieze situația și să faciliteze accesul liber la educație al elevilor”, se spune în scrisoarea deschisă.

Elevii le cer inițiatorilor - Ministerul Transporturilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - să retragă proiectul ordonanței de urgență și să înceapă demersurile pentru asigurarea unui cadru legal clar, necontradictoriu și care să faciliteze protecția socială a elevilor.

Scrisoarea deschisă a Federației Elevilor din România (FER), formată din Asociațiile de elevi din Constanța, Maramureș, Călărași, Bacău, Vâlcea și București și Ilfov, a fost semnată și de Organizația Salvați Copiii, Agenția Împreună, Societatea Academică din România, Asociația Human Catalyst, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.