Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia VeDemJust cere încetarea detașării pentru un secretar de stat al Ministerului Justiţiei

captura TV
csm

Asociaţia VeDemJust cere încetarea detașărilor pentru magistrații din administrație și diplomație, printre cei vizaţi de solicitare fiind şi judecătoarea Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Reprezentanţii asociaţiei îşi întemeiază cererea pe două decizii ale CCR. În acest sens, VeDemJust a transmis câte o scrisoare Ministerului Justiției, CSM – secția pentru judecători și CSM – secția pentru procurori.

Asociaţia a solicitat să se constate "că sunt magistrați detașați în afara instanțelor și parchetelor unde fie ocupă funcții de demnitate publică, fie exercită funcții administrative fără legătură directă cu serviciul public de înfăptuire a justiţiei", potrivit unui comunicat de presă.

"Or, acest lucru este interzis de două decizii ale CCR pronunțate în acest an pe care nici Ministerul Justiției, nici CSM nu le-a pus încă în aplicare. Ca urmare, VeDemJust a solicitat inițierea procedurilor de încetare a detașării magistraților în cauză pentru a intra în „matca constituțională”. Printre cei vizați se află un secretar de stat din Ministerul Justiției și doi ambasadori ai României în străinătate", precizează sursa citată.

Asociaţia menţionează că există două decizii ale CCR care arată că "un magistrat nu poate fi detaşat într-o poziţie unde nu ar desfăşura activităţi în legătură cu calitatea sa".

"A mai decis că un magistrat nu poate fi ales, numit sau detașat în funcții de demnitate publică pentru că își asumă un rol diferit de cel de înfăptuire a justiției, componenta politică sau administrativă preluată evidențiind, în realitate, o nouă funcție exercitată concomitent cu deținerea calității de judecător/procuror (par. 102 din Decizia nr. 252/2018). În fine, Curtea a stabilit că cele anterior arătate se aplică şi funcţiilor publice de execuţie sau conducere, altele decât cele de demnitate publică, din cadrul autorităţilor executivă sau legislativă: nu este admis ca, pe calea detaşării, judecătorul sau procurorul să încalce normele constituţionale referitoare la incompatibilităţi, legiuitorului nefiindu-i permisă crearea unor procedee de eludare a unor interdicţii de natură constituţională", se arată în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.