Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asta e ultima grijă a cercetătorilor: Dezvoltă un preparat pe bază de calciu pentru a întări coaja ouălor de găină

oua

Experţi mexicani lucrează la prepararea unui aliment destinat păsărilor pentru a diminua fisurile apărute în coaja ouălor de găină şi a evita în special pierderile economice generate de spargerea ouălor, potrivit Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM), citată luni de EFE.

Într-un comunicat, instituţia arată că în Mexic aproximativ 10% din producţia totală de ouă se pierde din cauza spargerii acestora, în principal în timpul ambalării, transportului şi vânzării în magazine, informează agerpres.ro.

Citește și: Surpriză mare! Klaus Iohannis a fost detronat în lupta pentru prezidențiale! Cine i-a luat fața

"Problema afectează şi alte ţări precum Germania, unde pierderile sunt estimate la între 8 şi 10% sau în SUA, cu 6,4%", a declarat Lizbeth Carrillo González, de la Departamentul de Fiziologie şi Farmacologie a Facultăţii de Medicină Veterinară şi Zootehnie (FMVZ) a UNAM.

Specialista a reamintit că "tăria cojii de ou depinde de mai mulţi factori, deşi calitatea şi rezistenţa sa depinde fundamental de metabolismul mineral al găinii şi de o alimentaţie adecvată, pe lângă moştenirea genetică, îngrijirea sanitară şi temperatura mediului".

Citește și: După reacția acidă a lui Tudorel Toader, Rareș Bogdan iese la rampă! ‘Nu uita’

Pentru a obţine concentraţii adecvate de calciu la nivel sanguin şi menţinerea astfel a grosimii ideale a cojii de ou, Carrillo González dezvoltă un preparat farmaceutic cu eliberare modificată a calciului la găinile ouătoare.

Preparatul realizat pe bază de conglomerat (mai multe substanţe diferite) se numeşte FOLA - Biodisponibilitate Optimă de Lungă Durată - şi a fost creat de specialiştii Lilia Gutiérrez şi Héctor Sumano sub patentul UNAM.

Citește și: Și lui îi plac banii publici! Dezvăluire-bombă despre șeful USR: afaceri cu MAI, dar și cu prefectura lui Mazăre

"Se adaugă în hrana de bază şi are funcţia de a reţine calciul în sistemul gastrointestinal al păsărilor şi de eliberare a acestui mineral într-o perioadă mai lungă de timp", a precizat experta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.