Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AstraZeneca provoacă iar indignare: Aflată în plină controversă, anunță că va întârzia livrările în UE

AstraZeneca
AstraZeneca vaccin

Laboratorul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca va întârzia la jumătate din livrările sale de vaccinuri contra Covid-19 care erau prevăzute pentru săptămâna aceasta să ajungă în Uniunea Europeană, a anunţat vineri pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei, scrie News.ro.

"Am comunicat Comisiei Europene şi statelor membre săptămâna trecută că unul dintre cele două loturi (de vaccin) pentru livrare săptămâna aceasta va avea nevoie de teste şi va fi livrat în curând", a explicat acest purtător de cuvânt.

"AstraZeneca rămâne pe drumul bun pentru a-şi respecta planurile sale de livrare pentru al doilea trimestru", a spus reprezentantul companiei într-o declaraţie prin email.

El adaugă faptul că livrările săptămânale prezintă în general mici fluctuaţii în funcţie de un anumit număr de factori operaţionali precum distribuirea sau testele sigure şi de calitate".

Potrivit Financial Times, care citează documente, grupul farmaceutic prevede să livreze 1,3 milioane de doze către 27 de state membre şi Islanda şi Norvegia, faţă de 2,6 milioane câte erau prevăzute pentru această săptămână. O scădere distribuită "în mod echitabil după ţări", precizează cotidianul financiar.

Întârzierile de livrări sunt o problemă recurentă şi au dus la fricţiuni între UE şi laboratorul farmaceutic şi Marea Britanie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat de altfel vineri că analizează o posibilă legătură între vaccinul anti-Covid de la Johnson & Johnson şi cazurile de tromboze şi va lărgi ancheta cu privire la cel de la AstraZeneca, deja implicat pentru acelaşi tip de simptome şi probleme vasculare.

Miercuri, EMA a recunsocut că trombozele trebuie înregistrate drept efecte secundare, "foarte rare" dar grave, ale vaccinului de la AstraZeneca, mai ales la persoanele tinere.

Neîncrederea în vaccinul de la AstraZeneca a împins mai multe ţări să fixeze limite de vârstă pentru folosirea lui, dar şi suspendarea utilizării.

Vineri, înainte de anunţul EMA, autorităţile sanitare franceze au propus ca unui număr de 533.000 de persoane cu vârste sub 55 de ani deja vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca să li se propună un ser diferit la a doua doză, cu ARN mesager - adică cel de la Pfizer/BioNTech sau cel de la Moderna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.