Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE Atac armat într-un mall din Sydney: 7 morți / Poliţista care l-a împuşcat pe atacator, considerată o eroină

the star
atac mall sydney

UPDATE 13.44 Poliţia australiană a făcut public un nou bilanţ al incidentului: bărbatul a înjunghiat mortal şase persoane în mall înainte ca el însuşi să fie împuşcat de poliţie.

Într-un comunicat, poliţia a dat mai multe detalii despre ce s-a întâmplat: "În jurul orei 15.30 (ora locală, 9.30, ora României), serviciile de urgenţă au fost chemate la Westfield Bondi Junction, în urma unor informaţii potrivit cărora mai multe persoane au fost înjunghiate. Un agent ataşat la comandamentul de zonă al poliţiei din suburbiile de est s-a confruntat cu un bărbat cu un cuţit. Bărbatul s-ar năpustit asupra ofiţerului, înainte de a fi împuşcat mortal".

Ofiţerul - o femeie - a efectuat manevre de resuscitare până la sosirea paramedicilor de la ambulanţă, dar în cele din urmă bărbatul nu a putut fi salvat.

Prim-ministrul australian a lăudat curajul poliţistei care l-a împuşcat pe atacator, spunând că aceasta a intrat singură în "acţiunea în desfăşurare, evident foarte periculoasă. Ea este cu siguranţă o eroină. Nu există nicio îndoială că a salvat vieţi prin acţiunea ei. Şi este un exemplu că acei oameni care poartă (uniforma) sunt oameni care se grăbesc spre pericol, nu fug de el. Şi le mulţumesc fiecăruia, fiecăruia dintre ei, pentru acţiunile pe care le-au întreprins până acum şi pentru acţiunile pe care le vor întreprinde în zilele următoare, şi ele o perioadă dificilă. Vă mulţumesc”, a transmis Anthony Albanese.

UPDATE 11.45: "Mai multe persoane" au fost înjunghiate într-un centru comercial din Sydney, în cartierul Bondi, cel puţin cinci dintre ele fiind ucise, a anunţat sâmbătă poliţia australiană. Alte opt persoane au fost spitalizate cu răni, printre care un bebeluş de nouă luni, a precizat aceasta, confirmând totodată că l-a împuşcat pe agresor, un bărbat înarmat cu un cuţit, relatează AFP, citat de news.ro.

Poliţia australiană a declarat că nu are "nicio informaţie în acest moment" cu privire la profilul agresorului sau la motivul exact al atacului, adăugând că ancheta continuă.

Atacul a avut loc în cursul după-amiezii (ora locală) în centrul comercial Westfield Bondi Junction, situat în emblematicul cartier Bondi, nu departe de plaja cu acelaşi nume.

În videoclipurile distribuite pe reţelele de socializare se văd numeroase ambulanţe şi maşini de poliţie, precum şi mulţimi de oameni în jurul centrul comercial, în timp ce paramedicii tratează pacienţi la faţa locului. Imagini de pe camerele de supraveghere din interiorul centrului, difuzate de presa australiană, arată, de asemenea, un bărbat cu un cuţit de mari dimensiuni intrând în fugă în centrul comercial, oameni care fug, iar alţii sunt răniţi la pământ.

Martorii care au scăpat din centru au declarat că a fost panică în momentul atacului. Mai multe persoane s-au refugiat într-un supermarket, unde au rămas aproximativ o oră.

"Am fost informat despre evenimentele devastatoare din Bondi Junction. În mod tragic, au fost raportate numeroase victime", a reacţionat premierul australian Anthony Albanese pe X. El a adăugat că "primele gânduri ale tuturor australienilor se îndreaptă către cei afectaţi şi către cei dragi lor".

*

Sute de oameni au fost evacuaţi sâmbătă dintr-un centru comercial din Sydney, după un incident în care mai multe persoane ar fi fost înjunghiate, relatează Reuters și AFP.

Serviciile de urgenţă au fost chemate la Westfield Bondi Junction cu puţin timp înainte de ora 16.00 (06.00 GMT), a precizat poliţia din statul New South Wales într-un comunicat.

"Oamenii sunt îndemnaţi să evite zona", se menţionează în textul citat.

"Cercetările continuă în legătură cu incidentul şi nu există detalii suplimentare", a mai precizat poliţia.

Un bărbat a fost împușcat mortal


Serviciile de ambulanţă au declarat pentru AFP că un bărbat a fost împuşcat mortal de poliţie şi că probabil era vorba despre atacator.

Sute de persoane au fost evacuate din centrul comercial după incident, a relatat site-ul news.com.au. Canalul ABC a relatat că unele persoane au rămas blocate în interior.

Doi martori au declarat pentru Reuters că au auzit împuşcături.

"Chiar la 20 de minute după ce oamenii s-au grăbit să iasă din mall, am văzut echipe ale SWAT verificând străzile înconjurătoare", a declarat un martor.

Unul dintre martori a spus că a văzut o femeie care zăcea la pământ înainte de a fugi să se adăpostească într-un magazin de bijuterii.

Poliţia din New South Wales a precizat că o operaţiune este în curs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.