Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATAC cu BOMBĂ împotriva fostului lider Sinn Fein, Gerry Adams, și a altui politician: VIOLENȚE în Irlanda de Nord - VIDEO

Un dispozitiv exploziv a fost aruncat spre casa fostului lider al Sinn Fein, Gerry Adams, noaptea trecută în Irlanda de Nord, a anunţat partidul naţionalist irlandez sâmbătă, acuzând după acest atac "grupuri din ce în ce mai disperate şi irelevante", relatează Reuters.

Un al doilea dispozitiv a fost aruncat la domiciliul fostului preşedinte al partidului nord-irlandez Bobby Storey, a declarat formaţiunea într-un comunicat, scrie agerpres.ro.

Citește și: O nouă alertă dată în România! Lidl retrage aceste produse de pe piață .

Potrivit Sinn Fein, unul dintre dispozitivele explozive a avariat o maşină. Adams a declarat într-o postare pe Twitter că nimeni nu a fost rănit în atacul asupra casei sale.

Atacurile de la Belfast intervin după mai multe zile de violenţă stradală în al doilea oraş ca mărime din Irlanda de Nord, Londonderry, pentru care poliţia îi acuză pe militanţii naţionalişti irlandezi care se opun unui acord de pace din 1998 la care şi-a adus contribuţia şi Adams.

Citește și: Gabriel Oprea mai are doar o șansă! Anunțul făcut de jurnalista Emilia Șercan

Acordul de pace a încheiat în mare parte trei decenii de violenţă în Irlanda de Nord între naţionaliştii irlandezi în favoarea alipirii regiunii la Republica Irlanda şi unioniştii pro-britanici care doreau să rămână britanică. Peste 3.000 de persoane au murit în violenţe.

Mai multe grupuri de naţionalişti irlandezi disidenţi rămân active şi comit atacuri ocazionale, dar capacitatea lor este mică comparativ cu Armata Republicană Irlandeză (IRA), dezarmată după acordul din 1998.

Citește și: Legea a fost publicată, chiar azi, în Monitorul Oficial! De la 1 ianuarie 2019, toți angajații pot primi asta

Mulţi dintre disidenţi consideră că Adams şi partidul său Sinn Fein - fosta aripă politică a IRA - au trădat cauza naţionalistă irlandeză prin semnarea unui acord de pace cu guvernul britanic.

Lideri politici din Irlanda de Nord au avertizat că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi posibilitatea de infrastructură la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda pentru prima dată din 1998 ar putea ajuta grupurile disidente să recruteze noi membri.

Citește și: Opoziția îl atacă pe Liviu Dragnea! Ce pensii ar urma să încaseze omul care a fost decisiv pentru revocarea lui Kovesi și Olguța Vasilescu

Poliţia a acuzat vineri grupuri disidente, inclusiv IRA-veritabilă, că sunt responsabile pentru mai multe nopţi de violenţă la Londonderry.

Vineri, 74 de cocteiluri Molotov şi două dispozitive explozive improvizate au fost aruncate în timpul violenţei stradale în oraş, care, potrivit şefului poliţiei nord-irlandeze George Hamilton, a inclus încercări de a ucide ofiţeri de poliţie.

Citește și: O nouă alertă dată în România! Lidl retrage aceste produse de pe piață .

O purtătoare de cuvânt a declarat sâmbătă că echipe de poliţie s-au deplasat în două locuri din West Belfast unde au avut loc incidente, dar nu a oferit mai multe detalii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.