Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac dur al USR la adresa puterii: Modificările legii privind organizarea judiciară subminează independenţa justiţiei

usr uniunea salvati romania

Uniunea Salvaţi România consideră că modificările aduse legii privind organizarea judiciară în comisia specială pe domeniul justiţiei "subminează independenţa justiţiei şi întoarce România cu 15 ani în urmă". Într-un comunicat transmis marţi Agerpres, USR susţine că modificarea legii în sensul înfiinţării Secţiei de Investigare a unor Infracţiuni din Justiţie are ca unic scop intimidarea magistraţilor, având în vedere că nu există un fenomen infracţional în rândul judecătorilor şi procurorilor.

"Coaliţia PSD - ALDE urmăreşte decredibilizarea magistraţilor, prin răspândirea în mediul public a ideii false potrivit căreia înfiinţarea unei secţii specializate ar veni pe fondul unui mare număr de infracţiuni săvârşite de judecători şi procurori. În realitate, în ultimii ani, statistica CSM arată că au existat anual aproximativ zece cazuri de magistraţi condamnaţi, ceea ce nu justifică înfiinţarea acestei secţii", se arată în comunicat.

"În lipsa unei necesităţi reale, constituirea Secţiei de Investigare a unor Infracţiuni din Justiţie semnalează intenţia coaliţiei PSD - ALDE de a cerceta judecătorii şi procurorii care ar îndrăzni să ancheteze şi respectiv să judece în mod imparţial oameni politici. Această secţie este singura structură de parchet înfiinţată pe criterii exclusiv profesionale, cu excepţia instanţelor militare. Până în anul 2005 a mai existat o structură asemănătoare, sub denumirea de Biroul de Anchete Speciale, în cadrul căruia a activat procurorul Cristian Panait, care s-a sinucis din cauza presiunilor exercitate asupra sa", a declarat deputatul USR Stelian Ion, citat în comunicat.

USR menţionează că propunerea coaliţiei PSD - ALDE potrivit căreia toate soluţiile adoptate de procuror să poată fi infirmate de către procurorul ierarhic superior, nu doar pentru motive de nelegalitate, ci şi pentru motive de netemeinicie are acelaşi scop de a intimida magistraţii. "Prin această modificare, toate soluţiile procurorilor vor putea fi cenzurate de procurorul ierarhic superior pentru motive de orice natură, ceea ce înseamnă că numirea unor procurori controlaţi politic în cele câteva funcţii de conducere va asigura controlul asupra activităţii tuturor celorlaţi procurori. În prezent, procurorul ierarhic superior poate infirma pentru motive de netemeinicie doar rechizitoriul şi ordonanţa prin care procurorul subordonat a dispus renunţarea la urmărirea penală, în condiţiile Codului de procedură penală, celelalte soluţii putând fi infirmate numai pentru motive de nelegalitate", menţionează USR.

Uniunea mai susţine că, "pentru a obţine controlul asupra magistraţilor, coaliţia PSD - ALDE a eliminat majoritatea atribuţiilor plenului CSM, care va deveni o structură cu rol decorativ, în favoarea secţiilor pentru judecători şi respectiv procurori, care pot şi vor fi controlate politic mult mai uşor, deoarece au mai puţini membri". USR critică, de asemenea, introducerea de către coaliţia PSD - ALDE a obligaţiei judecătorilor de a motiva hotărârile în cel mult 30 de zile de la pronunţare, cu posibilitatea de a prelungi acest termen doar în cazuri justificate "temeinic", susţinând că acest text a fost adoptat tot pentru a pune presiune pe magistraţi.

"În contextul în care nu există condiţiile necesare pentru ca judecătorii să poată respecta aceste termene limită, fără afectarea calităţii actului de justiţie, acest amendament va pune presiune asupra judecătorilor, va conduce la creşterea numărului hotărârilor netemeinice şi va permite sancţionarea disciplinară a judecătorilor incomozi sub pretextul depăşirii termenelor", a afirmat senatorul USR George Dircă, conform sursei citate.

Uniunea Salvaţi România arată, totodată, că proiectul conţine articole neconstituţionale, un exemplu în acest sens fiind prevederea potrivit căreia toate hotărârile secţiilor CSM, indiferent de materie, să poată fi contestate la curţile de apel. Acest text este neconstituţional în condiţiile în care art. 134 alin. (3) din Constituţie arată că "Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii în materie disciplinară pot fi atacate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", subliniază sursa citată.

USR precizează că amendamentele propuse de parlamentarii partidului, respinse de majoritatea din comisie, au avut ca scop asigurarea independenţei funcţionale a procurorilor şi să îi protejeze pe aceştia de posibilele imixtiuni şi influenţe nepotrivite din partea ministrului Justiţiei.

Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a aprobat, luni, raportul proiectului de modificare a legii organizării judiciare, care urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. În favoarea raportului au fost înregistrate 14 voturi ale reprezentaţilor PSD, ALDE şi UDMR şi 5 voturi au fost împotrivă, respectiv ale PNL şi USR.

Una dintre principalele modificări adoptate de comisie a reprezentat-o înfiinţarea Secţiei speciale privind investigarea infracţiunilor din Justiţie. Această secţie îşi va începe activitatea în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.