Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac DUR asupra exploatărilor forestiere

padure lemne defrisari

Atac dur asupra exploatărilor forestiere. Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa a disparut! Proasta Guvernare, firmele Schweighofer si Succes sunt principalii vinovati, se arată într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a fost OTRĂVIT

Exploatarile forestiere din ultimii ani din muntii Retezat, Godeanu, Tarcu si Vilcan au condus la disparitia ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de clima temperate a Europei.

Citeşte şi: Ce a anunțat Dacian Cioloș înainte de negocierile cu Gabriel Oprea la sediul UNPR

AGENT GREEN a protestat, a realizat si publicat studii stiintifice, a investigat si a expus abuzurile asupra PFI inca din anul 2009.

Citeşte şi: Judecătorii au decis: Pedepse mai mari pentru violatorii din Vaslui

“Am protestat la santierul DN 66A si la minister, ne-am judecat in instanta pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atentia ca se exploateaza padurile in Rau-Ses, la Campusel si in Domogled. Dar este prea tarziu. Coruptia si lacomia au invins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“ a declarat Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

AGENT GREEN a publicat astazi un nou reportaj filmat de investigatii realizate in perioada 2009-2015 despre exploatarile forestiere din PFI [2]. In material sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatari forestiere. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumparat lemn exploatat de firme terte in zona Rau-Ses si Campusel. La campusel firma austriaca chiar detine teritorii din PFI care i-au fost vandute illegal de composesoratul Campu lui Neag. Padurea care este un amestec natural de fag si conifere este certificata FSC si a fost exploatata sistematic incepand cu anul 2006 imediat dupa dupa achizitie.

O alta zona din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a muntilor Godeanu (Parcul National Domogled) unde firma gorjeana Succes a exploatat sistematic masa lemnoasa in ultimii ani. Cel putin 78.601 m3 de lemn au parasit parcul in 2013-2014. O parte a fost extrasa si prelucrata direct de Succes iar alti 53.525 m3 au fost extrasi de companiile Trans Fag, Fag International, Alindo Impex, Mirona Forest si Trans Exfor care vand masa lemnoasa tot companiei Succes care prelucreaza lemnul la Gureni, judetul Gorj. De aici cheresteaua trece pe la o fabrica din judetul Arges pentru uscare si pleaca mai departe catre China.

PFI Retezat a fost descoperit de cercetatori in 2006 si confirmat de un nou studiu stiintific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului in anul 2007. Guvernul Romaniei a ignorant acest studiu care a inclus si un set de recomandari pentru protejarea prin lege a acestui tezaur national si European. PFI a fost confirmat si de studiul publicat de Agent Green in “Ocrotirea Naturii”, revista Academiei Romane in mai 2011

“Conform criteriilor stiintifice, un PFI masoara cel putin 50.000 ha de salbaticie si are latimea de cel putin 10 km. In zona de clima temperate a Europei nu mai exista niciunul. PFI Retezat masura 101.000 hectare anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopartit. Nu inseamna ca Retezatul este complet distrus. Inseamna ca mai pastreaza inca zone naturale valoroase, chiar si paduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind intrerupte de exploatari forestiere si constructii de infrastructura”, a adaugat Paun.

Chiar daca PFI a fost pierdut mai exista inca in Romania in total 218.000 hectare de paduri virgine. Cele mai mari abia daca depasesc cu putin suprafata de 5000 de hectare si se afla in muntii Semenic, Godeanu si Vilcan. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt in pericol de disparitie deoarce exploatarile forestiere sunt mult mai agresive de cand firmele de exploatare si procesare a lemnului au luat la cunostinta harta cu padurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat in anul 2005 [3].

AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei:

Tragerea la raspundere a functionarilor publici care se fac vinovati de disparitia PFI

Protejarea prin lege cel tarziu pana la sfarsitul anului 2016 a tuturor padurilor virgine conform prevederilor din noul cod silvic.

Adoptarea unui moratoriu in anul 2015 prin care sa interzica exploatarile forestiere in toate padurile virgine asa cum au fost ele identificate in anul 2005 prin studiul Veen Ecology. Moratoriul trebuie sa ramana in vigoare pana la respectarea prevederilor noului cod silvic cu privire la padurile virgine

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.