Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac dur la adresa lui Liviu Dragnea: 'De ce-l trimite Dragnea pe Juncker la Cioloş'

facebook.com/LiviuDragnea
Liviu Dragnea

Atac dur la adresa şefului PSD, Liviu Dragnea. Fostul consilier al premierului tehnocrat, Dacian Cioloş, Ionel Dancă lansează un tir de întrebări şi acuze la adresa lui Dragnea.

"De ce-l trimite Dragnea pe Juncker la Ciolos? Pentru ca nici el nu intelege cum e cu MTO?

Va mai amintiti scena cu "MTO" de la Cotroceni cu Basescu, Ponta si Ioana Petrescu? Dupa mai multi ani de la acel moment, se pare ca cei de la PSD tot nu inteleg ce e cu celebrul MTO. Dragnea si Grindeanu i-ar putea inlocui acum pe Ponta si Petrescu fara nicio diferenta!!

Incerc sa le explic eu despre ce e vorba. Pe scurt, Romania a aderat in mod voluntar la Pactul fiscal European in 2012 care prevede realizarea unui obiectiv bugetar pe termen mediu de 1% din PIB (MTO). Asta inseamna sa-ti echilibrezi executia bugetara astfel incat pe termen mediu sa nu depasesti un deficit bugetar structural de 1% din PIB.

De la intrarea in vigoare si pana in prezent, Romania nu a reusit sa se incadreze niciodata in aceasta tinta cu o singura exceptie, in 2015, si atunci din intamplare, pentru ca au fost realizate mai putine investitii decat erau programate. Deficitul bugetar in 2015 a fost de 1,47% din PIB pe cash si de 0,8% din PIB pe metodologia ESA.

In 2016, pe fondul masurilor de reducere a TVA si altor taxe (cu un impact de cca. 10 miliarde lei), la care au fost adaugate alte initiative legislative aprobate de majoritatea din Parlament, in special in zona de salarii si beneficii sociale, deficitul bugetar a fost in corzi si pus la incercare tot timpul. Si chiar daca tehnocratii avertizau ca nu exista spatiu fiscal si resursa bugetara, coalitia majoritara condusa de PSD a ignorat apelul guvernului Ciolos la prudenta in cheltuielile bugetare.

Ar fi ridicol daca nu de-a dreptul o obraznicie ca aceeasi oameni politici care au fost avertizati in 2016 ca prin masurile lor legislative risca destabilizeze echilibrul bugetar, acum sa sa spuna cu un ton de revolta de ce nu a protestat nimeni anul trecut ca facem depasiri ale deficitului bugetar asumat!!

Cu toate acestea, deficitul bugetar in 2016 a fost la limita de 3% din PIB iar deficitul structural, masurat in cadrul mecanismului de realizare a MTO, a fost de 2,6% din PIB. Dar, din punct de vedere al mecanismului de realizare al obiectivului bugetar pe termen mediu, o crestere a deficitului bugetar structural peste 1% din PIB reprezinta, evident, o abatere, asumata insa anul trecut inca de la inceput, ca urmare a reducerilor de taxe, si explicata ca atare oficialilor europeni.

Ce spune acum Comisia Europeana este ca in 2016 a fost o abatere de la obiectivul bugetar pe termen mediu care impune adoptarea unor masuri de corectie. In Raportul privind convergenta Romaniei, guvernul Ciolos a trimis anul trecut un raspuns cu privire la masurile care trebuie adoptate pentru reincadrare in MTO.

La inceputul acestui an, Comisia a cerut guvernului Grindeanu sa prezinte pana in aprilie "masuri credibile" pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar. Si dupa raspunsul trimis de guvernul Grindeanu, iata, Comisia revine si transmite un AVERTISMENT OFICIAL.

Nu numai ca nu sunt adoptate masuri pentru incadrarea in obiectivul bugetar pe termen mediu dar riscam un derapaj bugetar semificativ prin legea salarizarii unitare si alte masuri de reduceri fiscale care pot duce la un deficit bugetar de 3,5% din PIB in 2017 si 3,9% in 2018. Cu alte cuvinte, deja am iesit din MTO si ne indreptam spre procedura de deficit excesiv.

Din pacate, insa, Dragnea, Grindeau si Olguta nici nu vor sa mai auda de avertismentele Comisiei si i-l trimit pe presedintele Juncker la Ciolos sa-i explice. Absurd, obraznicie, prostie? Doar o imensa iresponsabililtate.", a tunat Dancă pe facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.