Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac dur la adresa Poliției Capitalei după protestul cu 'sânge' de la Ministerul Justiției: 'Jenant și ridicol excesul de zel'

Inquam Photos / Octav Ganea
ministerul justitiei vandalizat

APADOR-CH, asociație pentru apărarea drepturilor omului, a catalogat drept „jenant și ridicol excesul de zel” de care ar fi dat dovadă Poliția Capitalei atunci când a întocmit dosar penal celor care, în semn de protest față de recursul compensatoriu, au aruncat vopsea roșie pe treptele MJ.

„APADOR-CH consideră ca jenant şi ridicol excesul de zel de care a dat dovadă Poliţia Municipiului Bucureşti, prin întocmirea unui dosar penal, pentru distrugere şi tulburarea liniştii publice, protestatarilor care, în ziua de 14 ianuarie 2019, printr-un gest simbolic, au aruncat o găleată cu vopsea roşie pe treptele de la intrarea în Ministerul Justiţiei, după care au pus pe trepte câteva cuţite şi fotografii ale ministrului justiţiei. Respectivele trepte erau acoperite parţial cu un preş, care a fost stropit cu ocazia aruncării vopselei. Pentru murdărirea acelui preş, protestatarilor li se împută infracţiunea de distrugere”, au precizat reprezentanții asociației, printr-un comunicat de presă, conform Mediafax.

Vești PROASTE - Leul, la un minim istoric faţă de euro

Potrivit sursei citate, la acel moment nu s-a săvârșit infracțiunea de tulburare a liniștii publice, deoarece din imaginile de la știri nu rezultă că s-ar fi comis o tulburare a liniştii publice, „ci doar tulburarea stării de curăţenie (relativă) a preşului de pe scări”.

„Actul de protest a fost determinat de o crimă comisă recent la Mediaş, care a produs o puternică emoţie în opinia publică, respectiv uciderea unui tânăr, în stradă, prin lovituri repetate de cuţit, de către o persoană liberată condiţionat, care a beneficiat de Legea recursului compensator. Protestatarii îl consideră pe ministrul justiţiei ca principal răspunzător pentru promovarea şi adoptarea acestei legi a recursului compensator, care a dus la liberarea înainte de termen a mai multor infractori violenţi, care, după liberare, au comis noi infracţiuni cu violenţă, printre care şi omorul. APADOR-CH precizează că adevărata infracţiune de tulburare a liniştii publice a fost comisă odată cu uciderea în plină stradă, prin repetate lovituri de cuţit, a unui tânăr, iar nu prin protestul simbolic din faţa Ministerului Justiţiei. Pe lângă aceasta, pretinsa infracţiune de distrugere (murdărirea preşului de la intrare), poate fi cercetată numai dacă a fost formulată o plângere prealabilă în acest sens. A făcut ministrul justiţiei, până în prezent, o astfel de plângere prealabilă, pentru preş?”, mai arată sursa citată.

Decizie ÎN PREMIERĂ pe 2019 a Guvernului Dăncilă! Toți românii sunt vizați - Ce va face Executivul

APADOR-CH mai spune că, în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, libertatea de exprimare, atunci când sunt puse în discuţie chestiuni de interes public, poate acoperi şi forme care şochează, ofensează sau deranjează, dacă în acest mod poate fi atrasă atenţia opiniei publice cu privire la acele chestiuni.

Precizările vin după ce mai protestatari au aruncat, luni, cu vopsea pe scările Ministerului Justiției. Ei sunt cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere. Manifestanții Mihai Cristian Dide şi Sandu Matei au fost ridicaţi şi duşi la o secţie de Poliţie luni, după un protest la Ministerul Justiţiei, pe treptele instituţiei fiind aruncată vopsea de culoare roşie și cuțite, ca reacţie la crima de la Mediaș, unde un tânăr de 25 de ani a fost ucis de un fost deținut eliberat în urma recursului compensatoriu.
Reprezentanții Poliției Capitalei au transmis că face cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.