Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac fără precedent la adresa lui Tudorel Toader: 'Acest demers al ministrului este o dezinformare de tip Ghiță Pristanda'

Inquam Photos/Octav Ganea
Tudorel Toader sedinta de guvern

Ministerul Justiţiei a anunţat recent că 22 de investiţii realizate în diverse penitenciare din ţară sunt în curs de derulare, la patru dintre acestea urmează să fie realizată recepţia lucrărilor în acest an, iar alte zece vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Pe lângă aceste lucrări, mai există alte 70 de obiective care au deja proiectarea finalizată sau se află în etapa de proiectare, susţine ministerul.

Federația Sindicatelor Administrația Națională a Penitenciarelor reacționează, susținând printr-un comunicat de presă că cele 22 de lucrări "în execuție", dintr-o listă de 137 de pretinse investiții, sunt 12 în realitate.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a postat, în data de 03 Mai 2018, pe site-ul oficial al instituției o așa-zisă Situație a obiectivelor de investiții/lucrări de intervenții pentru Administrația Națională a Penitenciarelor. Din păcate și acest demers al ministrului este o dezinformare de tip Ghiță Pristanda, diferența fiind că la numărătoare sunt adunate nu steaguri ci pretinse investiții.

20 din cele 22 de obiective de investiții în curs (care, de fapt, sunt 12) sunt prezentate în mod eronat și cu scopul de a dezinforma ca fiind de imbunatatire a condițiilor de muncă, iar dezinformarea continuă în stil caragialesc, obiective care urmează a fi finanțate ori finalizate deja fiind prezentate a fi drept "în execuție".

Moment cu implicații majore, în Siria: Un elicoper militar al Rusiei s-a PRĂBUȘIT

Din cele 22 de obiective de investiții prezentate eronat ca fiind de îmbunătățire a condițiilor de lucru, 20 ar fi exclusiv investiții în condiții de detenție și măsuri sau amenajări de siguranță (eg. Crearea a 70 de locuri de detenție - Penitenciar Deva, Împrejmuire unitate - Penitenciar Gherla, Transformare ateliere în spații de detenție - Penitenciar Găești sau Post trafo - Penitenciar Focșni).

Din cele 22 de obiective prezentate ca fiind în curs de execuție, 4 sunt de fapt finalizate (Pavilion Administrativ - Penitenciar Aiud, Post Control Vizite - Penitenciar Timisoara, Pavilion B si C - Penitenciar Giurgiu si Sistem Supraveghere Video - Penitenciar Bistrita), fiind adaugate doar pentru ca lista să pară mai consistentă.

Din cele 18 obiective care ar rămâne în categoria "în execuție", 2 sunt în realitate în faza semnării contractului de execuție (Sediu Aparat Central - ANP, Înprejmuire unitate - Penitenciar Galați), iar alte 4 sunt doar în faza de alocare de fonduri (Sistem de supraveghere video - Penitenciar Targu Jiu, Sistem control acces - Penitenciar Satu Mare, Pavilion detenție - Penitenciar Codlea, Modernizare sală vizite - Penitenciar Focșni).

Avem așdar doar 12 obiective de investiții care sunt la acest moment în curs de execuție în sistemul penitenciar. 8,7% din lista prezentată înseamnă așadar proiecte concrete, restul sunt doar intenții care, în contextul înjumătățirii fondurilor pentru investiții în mandatul Tudorel Toader, nu prezintă certitudinea finalizării.

Daniel Dragomir primește o lovitură grea în instanță: Nu poate înființa Platforma România 3.0

Pentru o informare corectă precizăm că îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajații din penitenciare înseamnă:

amenajarea corespunzătoare a spațiilor de lucru - 90% dintre acestea fiind fiind la momentul actual improvizații fără acces la lumină naturală și cu o suprafață utilă de sub 4mp, uneori constând doar într-o măsuță plasată pe un hol pe care se plimbă deținuți;

amenajarea, construirea sau modernizarea unor spații corespunzătoare pentru servirea mesei, vestiare, dușuri, depozitare a bunurilor personale - în foarte multe penitenciare și acestea sunt improvizate atunci când există;

amenajarea unor spații pentru efectuarea de activități sportive și de pregătire profesională - pentru deținuți lipsa accesului la astfel de facilități constituie motiv de clasificare la condiții improprii.

Reamintim că, recent, Administrația Națională a Penitenciarelor a decis evacuarea urgentă a unor corpuri de detenție din Penitenciarele Iași și Poarta Albă, acestea prezentând risc de prăbușire certificat prin expertize tehnice de cel puțin 1 an, situația fiind cunoscută ministrului Justiției.”, este comunicatul FSANP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.