Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacat de PNL, Tiberiu Niţu este apărat de judecătorul Cristi Dănileţ (CSM)

danilet

Doi liberali i-au cerut demisia procurorului general Tiberiu Niţu, după ce Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale a lui Victor Ponta, în cazul refuzului Guvernului de a organiza alegeri parţiale. Judecătorul Cristi Dănileţ, membru CSM, consideră că o asemenea atitutine din partea unor oameni politici este nepermisă.

"Nu este pentru prima dată când se cere demisia unui magistrat de rang înalt în legătură cu anumite soluţii judiciare, aspect inadmisibil într-o societate democratică. Îmi exprim dezacordul cu privire la declaraţia de ieri care insinuează, pe de o parte, că între Procurorul General al PICCJ şi premier ar exista o legătură inadecvată şi, pe de altă parte, că procurorii de caz trebuie să dea soluţii agreate de politicieni.

Vezi şi: PNL, solicitare către CSM: Faceţi curăţenie în propria casă

Cu toţii trebuie să acceptăm că independenţa justiţiei presupune independenţa la nivelul a trei categorii de pofesionişti ai dreptului: judecători, procurori şi avocaţi. Aceasta înseamnă că nicio persoană, instituţie sau autoritatea statului nu are voie să exercite vreoo presiune, ameninţare, influenţă sau intervenţie asupra activităţii lor", spune Dănileţ pe blog.

Potrivit judecătorului, procurorul care îndeplineşte o funcţie de conducere nu are voie să intervină în instrumentarea unui caz care a fost atribuit unui procuror aflat în subordinea sa administrativă. Procurorul de caz are deplină independenţă decizională, superiorul său putând interveni asupra măsurilor sau soluţiilor acestuia doar în scris şi numai pentru exercitarea controlului ierarhic în anumite condiţii expres prevăzute de lege.

Cristi Dănileţ susţine că procurorul general nu poate fi acuzat că ar fi influenţat de premierul Victor Ponta. "După momentul numirii încetează orice legătură cu ministrul sau preşedintele, fiind interzisă de lege orice interferenţă în activitatea sa şi, prin el, în activitatea procurorilor de caz", mai spune judecătorul CSM.

Vezi şi: Ministerul Justiției sesizează CSM din cauza acuzațiilor PNL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.