Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacurile urşilor s-au înmulţit din cauza suprapopulării speciei, declară preşedintele executiv al AGVPS

Facebook
urs ursi

Preşedintele executiv al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS), Mugurel Drăgănescu, consideră că atacurile urşilor s-au înmulţit din cauza suprapopulării acestei specii, el pledând pentru vânătoare de prevenţie şi exploatarea sustenabilă a acestei resurse naturale, despre care spune că este regenerabilă.

"Sunt atacuri atât în intravilanul, cât şi în extravilanul localităţilor. Din punctul nostru de vedere, este o cauză clară şi una singură: suprapopularea. Indiferent de măsurile populiste şi 'verzi', garduri, relocări, spray-uri cu piper şi tot felul de prostii de genul acesta, o suprapopulare a unei specii care în România se află în vârful lanţului trofic nu se poate limita, nu se poate ajunge la normal, la un efectiv optim, decât printr-un management de vânătoare", a declarat Mugurel Drăgănescu, pentru AGERPRES.

Acesta susţine că suntem singura ţară europeană, dintre cele în care trăiesc urşi, care nu face managementul acestei resurse printr-o vânătoare sustenabilă, iar dacă "persistăm în această greşeală", vor exista în continuare situaţii de oameni omorâţi sau mutilaţi. De asemenea, Mugurel Drăgănescu consideră şi că şi populaţia de urs va avea de suferit, întrucât oamenii îşi vor face singuri dreptate şi vor ucide urşii prin diverse metode, scrie Agerpres.ro.

El a mai arătat că vânătoarea se poate face din toate clasele de vârstă ale urşilor şi se poate realiza prin metoda la goană, astfel încât să nu se "selecţioneze" exemplarul foarte mare, cu referire la temerile că vor fi împuşcaţi urşii foarte mari, dominanţi.

"Nu vorbim de infringement, nu vorbim de nimic, eu vorbesc de Directiva Europeană care prevede derogări, pe care le aplică şi Suedia şi Finlanda şi Slovacia şi Cehia. Ursul trebuie să se împuşte din toate clasele de vârstă, ursul trebuie să se împuşte, până la urmă, din ambele sexe, cred că nimeni nu o să împuşte o ursoaică care are pui, dar dimorfismul sexual între mascul şi femelă este foarte greu de diferenţiat. Vânătoarea se poate face din toate clasele de vârstă, se poate face prin metoda la goană şi la goană nu se poate selecţiona exemplarul foarte mare. Nu spun că greşeli nu se pot face (...) Nu există în lumea asta o breaslă fără uscături, peste tot există oameni răuvoitori, peste tot există greşeli", a arătat preşedintele executiv al AGVPS.

Referitor la ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Mediului privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor de urşi, acesta spune că este un prim pas, dar că este nevoie şi de cotă de vânătoare de prevenţie.

"E un prim pas care s-a făcut în ultimii cinci ani, a emis o ordonanţă de urgenţă, care este un prim pas, nu rezolvă cauza, este o intervenţie reactivă, după ce ursul a omorât, după ce a atacat. (...) Este cu totul altceva, este un prim pas, este un nivel de intervenţie reactivă şi este numai în intravilan. Noi aşteptăm cu nerăbdare să ajungă la concluzia (ministrul Mediului - n.red.) că fără pasul doi, şi anume acordarea unui nivel de prevenţie, nu vom putea să controlăm populaţia de urşi în aşa fel încât să nu mai producă pagube, iar siguranţa cetăţenilor, siguranţa bunurilor acestora va fi tot timpul pusă în pericol. Pentru că suprapopularea este, clar, fără nici un fel de dubiu. Şi, repet, în ţări precum Suedia, Finlanda, Slovacia, Slovenia, Croaţia, nu mai vorbesc de Canada, principala lor metodă de gestionare a acestei populaţii este vânătoarea, pe lângă celelalte adiacente", a spus Mugurel Drăgănescu.

Acesta consideră că relocarea urşilor nu este eficientă, pentru că există studii care spun că animalele de reîntorc în localitatea de unde au fost relocate sau se duc în cea mai apropiată zonă locuită. De asemenea, preşedintele executiv al AGVPS este de părere că şi alte "măsuri alternative", cum ar fi gardurile electrice sau folosirea câinilor la stâni, pot fi folosite atunci când populaţia de urşi se află în nişte limite normale.

El a mai arătat că ar trebui să fie asumată de cineva responsabilitatea pentru oamenii ucişi sau mutilaţi de urs.

"Eu îmi doresc doar atât: cineva să răspundă, atât îmi doresc. Nu îmi doresc vânătoare, nu îmi doresc absolut nimic, eu personal nu o să împuşc niciodată urs şi nu am împuşcat pentru 'plăcerea mea'. Prin natura meseriei mele, da, dar pentru mine personal nu, cu toate că sunt vânător, îmi asum şi mă mândresc cu asta. Dar eu vă spun că noi, bun, nu vânăm, dar vrem să vedem responsabilitatea pe umerii cuiva. Eu vreau să văd, pentru aceşti zeci de oameni morţi şi mutilaţi, nu despăgubiri, (...) eu vreau să văd oameni în spatele gratiilor", a mai spus Mugurel Drăgănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.