Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ataşatul militar al Federaţiei Ruse la Chişinău, convocat la Ministerul Apărării

economist.com
transnistria

Ataşatul militar al ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, colonelul Igor Dovbnea, a fost convocat la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, unde i s-a solicitat să se abţină de la a participa la orice fel de activităţi realizate de Tiraspol şi Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în republica separatistă, în caz contrar urmând să-i fie retras mandatul de activitate al acestuia, informează vineri Deschide.md. 

Şeful Direcţiei politică de apărare şi planificare a apărării (DPAPA) din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, colonelul Alexandru Harea, a avut vineri o întrevedere cu ataşatul militar al Federaţiei Ruse, colonelul Igor Dovbnea, la sediul ministerului. 

Şeful DPAPA a prezentat îngrijorările conducerii Ministerului Apărării privind 'atitudinea neglijentă şi indiferentă' a oficialului militar rus faţă de solicitările şi nemulţumirile prezentate în cadrul convocărilor care au avut loc anterior: desfăşurarea ilegală, în raioanele de est ale Republicii Moldova, a unor exerciţii şi competiţii comune ale aşa-numitelor forţe speciale transnistrene şi unităţilor GOTR. 

Colonelul Harea a declarat că, în aceste condiţii, continuarea relaţiilor în maniera respectivă este în detrimentul cooperării bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. 

Şeful DGPAPA a precizat că Ministerul Apărării a informat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova în legătură cu această situaţie, solicitând sesizarea Ambasadei Federaţiei Ruse în legătură cu atitudinea oficialului militar rus. 

În cazul continuării unor astfel de acţiuni, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia. 

Trupele regimului separatist de la Tiraspol şi cele ruse dislocate în Transnistria au înteţit semnificativ frecvenţa aplicaţiilor militare pe care le desfăşoară în regiune. 

În replică, autorităţile de la Chişinău au cerut de mai multe ori explicaţii Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova. 

Potrivit Ministerului de Externe de la Chişinău, asemenea acţiuni, în care sunt implicate forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni, sunt provocatoare şi inadmisibile, constituie o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune şi subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.