Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție la plata cu cardul în străinătate! Greșeala pe care cei mai mulți români o fac

playtech.ro
card cont bancar

Cei mai mulți români care călătoresc în străinătate sunt tentați să plătească cu cardul, folosind moneda națională. Este o opțiune costisitoare, atrag atenția specialiștii.

De exemplu, atunci când vine nota de plată de la restaurant, clienților străini li se poate oferi posibilitatea de a plăti în moneda națională și nu în cea locală. Această funcție, cunoscută sub numele de „conversie dinamică a valutei” sau „alegere a valutei”, pare atractivă la început. Este un serviciu care a făcut munca grea în locul tău, convertind nota de plată într-o monedă pe care o înțelegi, ceea ce îți oferă o idee mai bună despre cât de mulți bani cheltui. Dar acest serviciu are un preț, deoarece comisioanele percepute pentru acest confort pot fi exorbitante. De fapt, un studiu arată că taxa medie aplicată pentru acest tip de conversie este de 7,6%, mai mult decât dublu față de costul plății în moneda locală (de obicei între 1,5% și 3%), scrie adevarul.ro.

Cât îți crește nota de plată când adaugi comisionul

De exemplu, dacă că un călător francez iese la cină într-un oraș britanic, iar nota de plată finală se ridică la 88,43 lire sterline, echivalentul a 100 de euro sau aproximativ 108 dolari. Plata în moneda britanică, care ar fi apoi convertită în euro de către banca francezului, ar duce la o plată de aproximativ 102 euro. Dar dacă ar folosi conversia dinamică a monedei pentru a plăti nota de plată a restaurantului direct în euro, ar ajunge să îi coste 107,60 euro.

În ciuda comisioanelor ridicate, studiul realizat de CNN arată că mai mult de jumătate dintre clienții internaționali aleg să plătească în moneda lor națională, cu care sunt familiarizați. Cea mai evidentă explicație pentru acest lucru este o preferință a turiștilor pentru ceea ce este familiar, atunci când se utilizează bani în străinătate.

Dar este adevărat, de asemenea, că aceste taxe nu sunt afișate în mod explicit clienților. Adică, turiștii pot vedea rata de schimb aplicată, dar nu li se arată comisioanele ascunse sau cum se compară acea rată de schimb cu altele.

Și, deși costisitor pentru turiști, „serviciul” de alegere a monedei poate fi foarte profitabil pentru cei care îl operează. Companiile care oferă opțiuni dinamice de conversie valutară obțin venituri semnificative din conversie - din care o parte este adesea împărțită cu afacerea în care are loc tranzacția.

Sursele indică faptul că veniturile suplimentare pentru comercianții cu amănuntul se ridică la aproximativ 1% din valoarea tranzacției. De asemenea, sunt indicii că unele magazine de renume își instruiesc angajații să încurajeze în mod activ clienții străini să plătească cumpărăturile în moneda lor națională.

Și, în ciuda comisioanelor mari de conversie implicate de conversia dinamică a monedei, majoritatea autorităților guvernamentale de reglementare din întreaga lume au ezitat să intervină. Un motiv posibil pentru acest lucru este acela că reglementarea ar fi considerată ca fiind o posibilă afectare a profiturilor întreprinderilor locale.

Excepție face Uniunea Europeană (UE), care consideră costurile de tranzacționare excesive ca fiind o barieră în calea dezvoltării întreprinderilor și care urmărește să protejeze consumatorii europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.