Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atunci când critici trebuie să vii și spui care este varianta USR. INTERVIU cu președintele interimar al USR, Elek Levente

Arhiva personală / Facebook
Elek Levente

La Elek Levente am ajuns în principal deoarece Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, nu prea îmi răspunde la întrebări. Așa că l-am abordat pe Facebook pe președintele (interimar) de partid. A răspuns. L-am mai întrebat, a răspuns. L-au mai întrebat și alții lucruri la mine pe wall – a răspuns. I-am zis că poate e mai bine să facem o singură repriză de hărțuire sub forma unui interviu. A zis da.

În prima parte a interviului vorbim de taberele USR. Răspunde diplomatic, lung, politicos. Încep să mă întreb dacă o să iasă un interviu bun. Lucrurile se mai dezgheață când vorbim despre trecut. Da, admite Elek Levente, alegerile interimare au fost un eșec major. Planurile de viitor pentru revenirea din acest eșec... vor fi făcute mai încolo, pe liniște. Desigur, știam toate astea, dar e plăcut să auzi o confirmare oficială.

Încet, încet ies lucruri ceva mai suculente. Președintele interimar spune că are încredere în obiectivitatea Clotildei Armand, dar nu poate exclude cu totul că va cere recuzarea ei în cazul Andrusceac. Vorbește discret și despre forța organizației de Cluj, un subiect despre care ar trebui să auzim mai des. Admite că da, USR s-ar putea rupe.

Spre final apar cele mai interesante puncte. Elek Levente este nemulțumit de organizația București care, practic, nu mai funcționează. Întrebat de două ori cine conduce organizația, admite că nu știe. Nu este sigur că o conducere există.

Îl întreb de ce nu a criticat PSD în interviu. E drept că nu i-am pus nici o întrebare pe tema asta, dar de obicei membrii USR nu au nevoie de îndemn, se pornesc singuri. Președintele interimar răspunde în mod interesant și atipic: nu trebuie să criticăm PSD de dragul criticii, trebuie să oferim o alternativă.

Mno, să așteptăm alternativa.

Mai jos puteți citi interviul integral.

Citiți și: Ezitările USR


Andrei Tiut: Domnule președinte, înțeleg că Vlad Alexandrescu a fost mandatat de Biroul Național să construiască, sub numele de USR Viu un soi de platformă comună care să întrunească aprobarea întregului partid. Povestiți-ne despre acest efort. Ce conține documentul, care sunt pașii următori?

Elek Levente: Pentru că activitatea în USR să funcționeze mai organizat, fiecare vicepreședinte sau membru BN a ales să de ocupe de câte o activitate importantă. Vlad Alexandrescu a ales departamentul strategie. Din această postură s-a angajat să elaboreze o platformă care să înglobeze toate curentele din partid. Pentru acest demers a solicitat avizul BN . Încă nu știm ce conține documentul și nici stadiul exact in care de află in acest moment. Tot ce pot să vă spun că se lucrează, sunt întâlniri pe acest subiect, se colectează idei și sugestii. Vlad Alexandrescu periodic va prezenta stadiul acțiunii. Acum, fiind vacanță, lucrurile cam stagnează. Eu sunt încrezător că echipa va prezenta un proiect interesant. Documentul va fi prezentat BN și cel mai probabil propus dezbaterii în interiorul USR.

Andrei Tiut: Putem spune că, dacă e însușit de partid, documentul produs sub egida USR Viu va deveni doctrina politică a USR?

Elek Levente: Nu știu dacă va putea deveni doctrina politică a partidului, depinde cum va arăta varianta finală și cum vor primi membrii noștrii această platformă.

Andrei Tiut: Se vorbește destul de puțin despre acest efort în afara partidului. Este asta o politică oficială de comunicare sau promotorii sunt mai tăcuți?

Elek Levente: Nu este nimic secret din tot ce se întâmplă în USR. Dovada clară este faptul că eu discut fără reținere despre orice subiect. Probabil echipa de comunicare prioritizează informațiile, iar pe acest subiect vor comunica mai mult arunci când documentul prinde contur.

Andrei Tiut: Consultările conduse de USR Viu sunt doar interne sau se fac și cu persoane din afară?

Elek Levente: Se discuta intern atâta timp cât a vorba despre valori și despre un document ce se vrea a fi doctrina partidului.

Taberele din USR

Andrei Tiut: Am văzut zilele acestea ca există și o încercare a USR Timișoara de a media între taberele din partid. Puteți comenta?

Elek Levente: Cu ocazia vizitei făcute de Nicușor Dan în Timișoara, colegii noștri au propus o variantă de compromis cu scopul de stinge discuțiile interne pe tema referendumului inițiat de Cpf. Inițial, Nicușor părea interesat de varianta de compromis propusă, ulterior după ce a analizat mai atent, a revenit și a spus că ar fi inutilă și nu ar rezolva problema de fapt.

Andrei Tiut: Dl Dan însuși vine cu o opțiune „de centru” pe care am văzut-o denumită USR Moderat. Nu revin acuma asupra pozițiilor sale, că sunt cunoscute. Dar sunt curios ce statut are în partid o platformă condusă din afară.

Elek Levente: Oarecum din afară pt că Nicușor Dan, în ciuda demisiei, este perceput în continuare ca un membru.

Andrei Tiut: Urmează USR Liberal, care tot în centru se plasează, între conservatori și progresiști. Nu avem deja mai mulți mediatori decât tabere?

Elek Levente: Eu mă încăpățânez și în continuare încerc să fac tot ce pot pentru a fi o singură tabără: USR. Insă nu pot să mă fac că nu văd ce se întâmplă în jurul meu.

Până la urmă, aceste disensiuni sunt oarecum firești ținând cont de faptul că în USR se regăsesc oameni atât de diferiți din punct de vedere ideologic și că ritmul în care această organizație s-a format a fost unul alert. La început ne-a unit entuziasmul și dorința ba chiar convingerea de a schimba ceva în țara aceasta. Nici acum acest lucru nu a dispărut, dar odată cu dezvoltarea apar și problemele doctrinare, care odată tot trebuie clarificate.

Andrei Tiut: Disensiunile sunt firești, numărul de mediatori mă miră. Dacă am fi rai am putea sa zicem că multă lume o scaldă sperând că va moșteni imaginea USR în cazul unui eventual partaj.

Elek Levente: Este și acesta un punct de vedere. Mi-ar place să cred că nici unul dintre acești moderatori nu are astfel de intenții. Dacă acest scenariu de dovedește a fi adevărat, atunci eu și mulți alții am greșit partidul. Cel mai grav lucru pe care putem să-l facem este să spulberăm speranța oamenilor că în România de poate face politică și altfel. Noi din fericire am fost mandatați cu încredere, iar dacă nu vom știi să gestionăm această încredere, atunci vor avea de suferit generații întregi.

Andrei Tiut: Au mai rămas două platforme mai cunoscute USR Popular și USR Progresist. Despre populari se mai știe câte ceva în spațiu public. Că sunt pentru referendumul cerut de Coaliția pentru Familie, că au vreo 52 de membri, că defilează cu Clotilde Armand. Despre progresiști se vorbește foarte puțin în afară și chiar dinăuntru sursele mele au dat răspunsuri uneori contradictorii. Cu ce se ocupă, deci progresiștii?

Elek Levente: Așa cum am precizat mai devreme, eu nu am aderat la nici o platformă. Sun cunoscut în partid ca o persoană echidistantă din acest punct de vedere. La fel și filiala Cluj din care fac parte este o filială neutră dar în același timp cea mai puternică și bine organizată. Atât eu cât și filiala Cluj, dorim să ne păstrăm echilibrul și să ne focusăm energia pe ideile care ne-au adus împreună.

Astfel, cunoscuta fiind poziția mea, e greu să vă răspund la această întrebare. Nu sunt invitat și nu particip la dezbaterile pe diferitele platforme și grupuri de comunicare.

Chiar dacă, din postura de președinte interimar, sunt admis pe mai toate grupurile de comunicare, nu intervin în discuții doar dacă sunt menționat sau dacă cineva depășește nivelul de discuție rezonabilă.

Andrei Tiut: Ultima întrebare despre platforme. Cum vede Biroul Național rolul lor pe viitor? Vor fi consultate în anumite probleme? Vor avea o anumită libertate de a avea opinii diferite de cele oficiale ale partidului? Legat de această întrebare, cum vedeți existența platformelor - ca o lipsă de unitate care trebuie rezolvată sau ca o oportunitate de a ține cont de diversitatea din partid.

Elek Levente: Această problemă va fi mai degrabă de competența CPN (Consiliul Politic Național, n. red.) decât a BN. Eu am un vot în fiecare dintre aceste două foruri de conducere. Nu pot să vorbesc în numele lor, dar în cea ce mă privește pe mine, eu voi susține libertatea de opinie și de exprimare atâta vreme cât acest demers nu este dus în extreme și nu afectează activitatea și viziunea generală a partidului.

Existența diferitelor platforme nu o consider o problemă ci mai degrabă o normalitate care se manifesta și în societățile cu democrații mai consolidate, iar trendul noilor formațiuni politice din Europa este acesta de a tine cont și a respecta diversitatea.

Au fost ultimele alegeri un eșec? Absolut de acord

Citiți și: Despre eșecul USR la alegerile locale

Andrei Tiut: Subiectul următor: alegeri. La alegerile parțiale USR a obținut sub 4% , deși două din orașele „puse la bătaie” erau capitale de județ. La Craiova, candidatul susținut de POL (Partidul Oamenilor Liberi - Târgu Mureș) a luat mai mult decât candidatul USR. Sunteți de acord că putem numi aceste alegeri un eșec major pentru un partid care se vrea al treilea în ordinea importanței?

Elek Levente: Absolut de acord. Discuțiile interne și demisia lui Nicușor Dan au venit într-un moment cât de poate de prost.

Citiți și: Există USR fără Nicușor Dan?

Andrei Tiut: OK. Cine își asumă răspunderea pentru eșec?

Elek Levente: Bună întrebare. Sper să ne-o asumăm toți, să fi învățat ceva din greșeli și să acționăm pe viitor că niște oameni responsabili în care cetățenii și-au pus încrederea.

Andrei Tiut: Există planuri specifice în acest sens?

Elek Levente: Nu exista, sper ca referendumul să reușească să aducă liniștea necesară și să redevenim eficienți în acțiuni.

Andrei Tiut: Cât are USR în sondaje în acest moment?

Elek Levente: Nu știu să existe sondaj recent.

Despre viitorul USR

Andrei Tiut: Să vorbim de viitor. În momentul de față, USR are nevoie de (1) președinte, (2) construcție de organizații locale, (3) doctrină, fie și una laxă, (4) program de guvernare. Făceți-ne un calendar. Cam pe când să așteptăm toate aceste lucruri.

Elek Levente: Președinte în septembrie.

Organizații locale, acțiune în desfășurare. Împreună cu secretarul general chiar ieri am participat la o întâlnire cu un grup de inițiativă în Alba Iulia. Vor urmă și altele. Extinderea este activitatea de care răspund chiar eu in BN.

Doctrină, Vlad Alexandrescu și echipa lucrează la acest proiect. La congresul extraordinar va fi prezentat.

Program de guvernare până la congres.

Andrei Tiut: Programul de guvernare până la congresul extraordinar de acum sau la cel regulat? Cine lucrează la el?

Elek Levente: La congresul extraordinar dacă vom avea liniște începând de luni.

Andrei Tiut: USR avea obiceiul să producă policy papers privind probleme de guvernare, ceea ce a fost un lucru bun cât a durat. Pe de altă parte, întrebând insistent, am fost lăsat să înțeleg că aceste documente nu erau supuse unui proces de peer-review și cel puțin unul a fost scris de către dl Drulă fără să fie revizuit de nimeni altcineva.

Aveți o echipă suficient de puternică acum care să scrie un program de guvernare care să nu pară făcut pe genunchi? Spuneți-ne niște membri.

Elek Levente: Claudiu Năsui, Cristian Ghinea, Cătălin Drula, Ionuț Mosteanu,. Cristian Seidler, Adrian Winner, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Cristina Prună, Dan Barna ,etc.

Andrei Tiut: Puteți să ne promiteți că nici un capitol nu va fi scris de un singur om ci va exista un proces consistent de recenzie și revizuire?

Elek Levente: Dacă acest lucru va depinde de mine, DA.

Andrei Tiut: Toată discuția noastră are sens dacă partidul rezistă. Nicușor Dan a spus clar că, dacă pierde, rămâne în afară. Grupul care se numește acum USR Popular a sugerat mereu că, dacă USR se poziționează contra modificării Constituției, ei nu mai sunt reprezentați. Pe de altă parte, au ieșit la iveală discuții din USR Diaspora unde se discuta o defecțiune înspre România 100. Și despre USR Liberal umblă zvonuri că ar dori să se rupă dacă pierde referendumul.

Nu vă temeți că rămâneți fără partid?

Elek Levente: Pericolul există. Sper ca toți cei implicați să aibă înțelepciunea necesară și să evităm dezastrul. Si spun dezastru pt că marea problemă va fi dezamăgirea publicului care a avut încredere în noi și o mare parte de nehotărâți care înclinau în direcția noastră.

Cazul Andrusceac și misterele organizației București

Andrei Tiut: Aveți în USR Sector 4 un domn Andruseac, consilier local. Asupra acestuia membrii USR au depus, înțeleg, 28 de pagini de sesizări. Aceste sesizări, presupun, fac referire la faptul că dl Andrusceac manifestă ură de clasă, misoginism și a promovat cultul unui membru al guvernului Antonescu.

Unul din raportorii în cazul Andrusceac este doamna Clotilde Armand care și ea susține cultul aceluiași membru al guvernului Antonescu (anume Mircea Vulcănescu).

Sunteți încrezător că doamna Armand va face o bună muncă de raportare?

Citiți și: Curiosul caz al lui Antonio Andrusceac și al Clotildei Armand

Elek Levente: Am încredere în Clotilde Armand. Dacă nu va reuși un raport obiectiv, ce a ce eu nu cred, mai sunt doi raportori plus decizia finală în BN. Cazul menționat este sensibil și de va bucura de atenția și rigoarea cuvenită.

Andrei Tiut: Chiar dacă raportul ar acuza-o implicit pe ea însăși? Au semnat împreună - și împreună cu Asociația Rost dacă nu mă înșel - pentru menținerea numelui liceului Mircea Vulcănescu. Nu e aici un conflict de interese?

Elek Levente: Am auzit recent de legătura dintre cei doi. Pana la proba contrarie trebuie să avem încredere. Dacă vom avea suspiciuni vom cere recuzarea.

Andrei Tiut: Ați spus că primiți foarte multe sesizări care ocupă din timpul Biroului Național deoarece organizația București nu există. Cum adică. . . nu există?

Elek Levente: Nu exista în sensul că nu e funcțională. Dacă comisia de arbitraj ar funcționa, sesizările care vizează membrii simpli din sectoare nu ar ajunge la BN.

Andrei Tiut: Și faceți ceva ca să redevină funcțională?

Elek Levente: Da, am luat o serie de măsuri care să conducă la degrevarea BN. Una din măsuri este reorganizarea filialei București

Andrei Tiut: Vorbiți-ne mai mult despre asta.

Elek Levente: La nivelul filialei municipale București trebuie să funcționeze o comisie de arbitraj, care să preia toate sesizările care au că subiecți membrii simpli din filialele de sector. Acest lucru trebuie să funcționeze la nivelul fiecărui județ. De acum înainte raportorii vor verifica înainte de toate dacă sesizarea primită este de competența BN. In caz contrar va fi retrimisă spre soluționare instanței competente.

Andrei Tiut: Tot nu e clar de ce nu funcționează comisia de la nivelul organizației de municipiu. Îmi amintesc că la un moment dat nu găseam nici lista conducerii pe web. Ce se întâmplă la București.

Elek Levente: Probabil nici nu există. Am cerut și eu lămuriri in ședința BN de miercuri.

Andrei Tiut: Cine conduce acum organizația?

Ați primit în ședința de miercuri lămuririle cerute?

Elek Levente: Nu, în ședința de miercuri am solicitat clarificarea situației organizației municipale București.

Secretarul general trebuie să vină cu răspuns în ședința următoare.

Andrei Tiut: OK, dar cine conduce organizația?

Elek Levente: Nu știu. Probabil nu există nici organizație municipală. Sunt organizați numai pe sectoare.

Să nu criticăm de dragul criticii...

Andrei Tiut: Interviul se apropie de final și nu ați spus nimic de PSD. Asta vă face un USR-ist atipic. . .

Elek Levente: Eu sunt atipic de felul meu.

Am convenit că discutăm despre USR, nu?:)

De regulă nu critic doar (decât, n.red)  atunci când am soluții alternative. Acest lucru am cerut și colegilor mei, să nu critice nici măcar PSD doar de dragul criticii. Atunci când critici trebuie să vii și spui care este varianta USR.

Andrei Tiut: O întrebare mai dură. Am tot discutat în acest interviu de diverse lacune ale USR. Dacă votez USR la următoarele alegeri și dacă USR ajunge la guvernare. . . tot atât de lacunar va guverna? Și dacă tot așa va fi, de ce să vă mai voteze lumea?

Elek Levente: Trebuie să recunoaștem că USR a fost extins în viteză. Au venit peste noi valuri de evenimente: strângere de semnături, desemnare candidați, campanie electorală, alegeri, congres. Toate în interval de câteva luni și cu oameni care nu au mai făcut politică. Firesc ar fi să ne extindem natural, să creștem organic respectând cu strictețe criteriile de aderare, să ne consolidăm până în 2019 când vom avea alegeri europarlamentare.

Probabil și transparență uneori poate exagerată lasă impresia de dezorganizare.

Poate și diversitatea și dorința de a demonstra câteodată este percepută greșit. Comunicarea este un departament unde deja de lucrează intens. Asa că vă recomand să votați cu încredere USR și nu o să regretați. Un lucru cel puțin este sigur: Nu știm să furăm și nici nu vrem să învățăm.

Avem oamenii pregătiți, capabil, cu experiență în privat, ne lipsește doar o organizare și o exprimare mai coerentă. Ca și în fotbal, avem un lot bun, dar echipa încă nu dă randament maxim pentru că jocul echipei nu e sudat.

Andrei Tiut: Cine răspunde de comunicarea partidului?

Elek Levente: Dan Barna împreună cu o echipă externă.

Andrei Tiut: Și face o treabă bună? De fiecare dată când reproșăm ceva USR, prima greșeală admisă (adeseori singura!) este proasta comunicare.

Elek Levente: Tot timpul este loc de mai bine. Dan Barna a făcut o treabă bună ținând cont de faptul că el nu este un profesionist în materie de comunicare. Acum echipa de comunicare este extinsă și am convingerea că vor livra și rezultate.

Andrei Tiut: Că tot veni vorba, dl Barna are obiceiul să nu răspundă când îl întreb lucruri pe Facebook. Aprobați acest comportament?

Elek Levente: Depinde de situație. În mod normal nu, dar uneori nu ai timpul fizic să răspunzi la toate întrebările de pe FB.

Andrei Tiut: Este purtător de cuv. . . Nu contează. Să încheiem într-o notă mai ușoară. Dacă ați da un titlu acestui interviu, care ar fi acesta?

Elek Levente: Oameni normali în politică.

Andrei Tiut: Nu ar face trafic.

Elek Levente: Eu nu sunt jurnalist, nu urmăresc tirajul.

Andrei Tiut: Asta a fost tot, este 01:36, mulțumesc pentru timpul acordat.

Acest interviu a fost editat minimal pentru lizibilitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.