Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au explodat prețurile în Grecia: Inflaţia a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani

grecia acropole

Rata anuală a inflaţiei în Grecia a urcat în aprilie la 10,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani, în urma creşterii costurilor cu energia, locuinţele, transporturile şi alimentele, arată datele publicate marţi, transmite Reuters.

În martie, creşterea preţurilor a fost de 8,9%, conform Oficiului de Statistică (ELSTAT).

De asemenea, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC - indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a urcat în aprilie la 9,1%, de la 8% în martie, afectând şi mai mult venitul disponibil al gospodăriilor.

Preţul gazelor naturale a crescut în ritm anual cu 122,6%, în timp ce preţul electricităţii a urcat cu 88,8%. Costurile de întreţinere a locuinţei au înregistrat un avans anual de 35,2%, în transporturi s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 15,4%, iar preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice au urcat cu 10,9%, arată datele ELSTAT.

Pe ansamblul zonei euro, preţurile de consum înregistrează o creştere explozivă. În aprilie, inflaţia anuală în zona euro a atins un nivel record de 7,5%, de aproape două ori peste ţinta de 2% a BCE. Aceasta i-a determinat pe unii dintre oficialii BCE să ceară o intervenţie mai rapidă din partea instituţiei cu sediul la Frankfurt. Pieţele financiare iau deja în calcul o majorare a dobânzii cu 20 de puncte de bază în iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.