Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au venit cifrele oficiale: DEZASTRU total pentru Guvern. Deficitul a EXPLODAT

Inquam Photos / George Calin
dancila guvern

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2018 a fost de 11,845 miliarde de euro, o creștere de aproape 16% (1,62 miliarde de euro), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Citește și: SURSE - Ciorna listei PSD la europarlamentare. Numele vehiculate în cursa spre Bruxelles

În aceeași perioadă, exporturile FOB (Free on Board sau Liber la bord, preţul la frontiera ţării exportatoare) au însumat 57,189 miliarde de euro, o creștere de 9,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar importurile CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost sau Asigurare, Navlu, preţul la frontiera ţării importatoare) au însumat 69 de miliarde euro, o creștere cu 10,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În primele zece luni ale anului, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,4% la export şi 38% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,7% la import). Categoria alte produse manufacturate include mărfurile manufacturate, clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.).

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2018 a fost de 43,88 de miliarde de euro la expedieri şi de 51,538 de miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi şi 74,7% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în aceeași perioadă a fost de 13,3 miliarde de euro la exporturi şi de 17,496 de miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,3% din total exporturi şi 25,3% din total importuri.

În luna octombrie 2018, exporturile FOB au însumat 6,34 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 8,2299 miliarde de euro, rezultând un deficit de aproape 1,89 miliarde de euro. Faţă de luna octombrie 2017, exporturile din luna octombrie 2018 au crescut cu 10%, iar importurile au crescut cu 16,1%.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.