Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUDIO - Stelian Ion: USR propune eliminarea unor articole constituționale din codurile penale

stelian ion

Deputatul USR Stelian Ion, vicepreședinte al comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, a declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că formațiunea din care face parte propune ca, la rediscutarea codurilor penale în Parlament, o parte din articolele care au trecut de filtrul CCR să fie totuși eliminate pentru că acestea, deși sunt constituționale, „favorizează infractorii”. Deputatul a indicat în acest sens o modificare din codurile penale care ar afecta un sfert din activitatea DNA. De asemenea, Stelian Ion a spus că USR dorește să facă mai ușoară confiscarea extinsă a averilor persoanelor condamnate.

Când vor reîncepe lucrările pe codurile penale în comisia specială parlamentară?

  • Nu am primit nicio convocare și nu avem nicio informație în afară de declarațiile lui Liviu Dragnea date la presă.

Care e poziția de principiu a USR cu privire la modificarea codurilor penale?

  • Aceste modificări nu trebuie făcute nici prin ordonanță de urgență și nici prin Parlament în forma care s-a votat și ar trebui eliminate chiar dintre articolele care au trecut de filtrul CCR și au fost declarate constituționale, pentru că sunt un pas înapoi foarte mare în legislația penală și favorizează infractorii. Vă dau exemplul scăderii termenului de prescripție care a trecut de filtrul Curții Constituționale și care produce efecte importante în sensul că s-ar închide foarte multe dosare penale. O asemenea chestiune nu a fost în niciun fel motivată de inițiatori, nu a fost cerută nici de directivele UE și nici de deciziile CCR. Deci în niciun caz nu e acceptabil să fie votate modificările la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală în această formă care a fost votată în Parlament și care a trecut de filtrul CCR.

Mai este și alt articol care considerați că trebuie eliminat din Codul Penal?

  • Vă dau câteva exemple. Considerăm că dezincriminarea neglijenței în serviciu este o eroare gravă, vă reamintesc cazul acela nefericit al incendiului de la maternitatea Giulești, unde se punea problema unei astfel de acuzații, neglijență în serviciu, or iată că în asemenea situații în care funcționarii nu-și îndeplinesc atribuțiile, se pot întâmpla niște nenorociri foarte mari care nu pot rămâne chiar așa nepedepsite. Este în continuare dezincriminarea unei variante a abuzului în serviciu care este prevăzută în legea 78/2000, aceste infracțiuni vizează practic un sfert din activitatea DNA-ului, deci iată o dezincriminare foarte importantă care nu-și are rostul.
  • Aș vorbi despre dezincriminarea unei variante a favorizării infractorului când fapta e săvârșită de rude și aș mai vorbi de relaxarea condițiilor referitoare la liberarea condiționată, care este croită potrivit noilor propuneri astfel încât persoanele condamnate care ispășesc pedeapsa să iasă mult mai repede din penitenciare în condițiile în care s-a dat deja acea lege a recursului compensatoriu care a deschis larg porțile penitenciarelor și nu o avem o problemă atât de stringentă și oricum legea aceea ar fi trebuit abrogată. PSD își permite să micșoreze foarte multe termenele la care o persoană condamnată poate să meargă în fața judecătorului pentru a fi liberată condiționată.
  • Și m-am referit doar la Codul Penal, nu m-am referit și la Codul de Procedură Penală care prevede, la fel, foarte multe modificări ce-i împiedică pe procurori să facă treaba așa cum ar trebui. Nu pot face verificări cu privire la situația financiară decât în condiții foarte greoaie, nu se mai poate acorda calitatea de martor protejat decât în condiții mai dificile, au acces inculpații mult mai ușor la dosar, ceea ce ar putea îngreuna tactica în cadrul urmăririi penale pentru că dacă tu arăți absolut toate probele de la început practic persoanele acuzate se pot replia foarte ușor și pot ascunde probe. Deci sunt multe articole care nu au nicio legătură cu deciziile CCR și cu directivele europene.

USR are anumite propuneri care nu au trecut în primă fază de Parlament și care v-ați dori să fie adoptate?

  • Am fi insistat asupra articolului referitor la confiscarea extinsă. Am avut o propunere care era o urgență pentru că e o directivă a UE care ne impunea să modificăm un articol astfel încât averile dobândite în mod nelegal de către persoanele condamnate penal să fie confiscate mai ușor. Din păcate, Guvernul a avut o inițiativă legislativă în acest sens, semnată chiar de Tudorel Toader, dar odată cu modificările acestea discutate în comisia Iordache, Tudorel Toader a abandonat pur și simplu acea propunere inițială și s-a ajuns la situația în care în comisie PSD a făcut ce-a vrut cu acest articol referitor la confiscarea extinsă și s-a ajuns ca în loc să se adopte un text care să permită mai lesne această confiscare, s-a îngreunat posibilitatea confiscării acestor averi. CCR a declarat neconstituțională această modificare, din fericire este unul din cele 100 de articole care la solicitarea noastră și a colegilor din opoziție au fost declarate neconstituționale.
  • Dar sunt foarte puține articole care într-adevăr trebuie modificate și Comisia Europeană ne-a spus foarte clar, 'Nu faceți pe genunchi aceste modificări, faceți-le cu o dezbatere largă', cu consultarea factorilor care sunt implicați în aplicarea legii adică magistrații, CSM. Este inadmisibil să existe un aviz negativ din partea CSM-ului pentru asemenea propuneri, ar trebui magistrații să-și spună și dumnealor punctul de vedere. Sunt câteva modificări de făcut, dar modificările astea trebuie făcute cu consultare largă și în niciun caz nu sunt atât de multe modificări precum vrea puterea actuală și nu sunt de făcut în favoarea infractorilor.
  • Toate ultimele modificări pe care le-a făcut PSD sunt în favoarea infractorilor, ceea ce este de-a dreptul revoltător pentru oamenii simpli, nu mai înțeleg nimic, cum nu mai sunt protejați cetățenii onești și se invocă tot timpul drepturile omului cu care suntem de acord dar nu trebuie să uităm niciodată că oameni sunt nu doar infractorii, oameni sunt și persoanele vătămate și victimele infracțiunilor și trebuie să protejăm societatea de acest pericol teribil care este fenomenul de infracționalitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.