Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, șeful CCR, avertizează: 'Să nu uităm'

Şeful CCR, Augustin Zegrean ia poziţie faţă de iadul din Clubul Colectiv. Un Memorial ar fi necesar și util pentru a nu uita tragedia din clubul Colectiv, consideră președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean. ''Lucrul acesta nu trebuie uitat ca să nu se repete'', a declarat președintele CCR.

În opinia sa, un monument în amintirea tinerilor care au pierit în incendiul din Colectiv ar putea fi o scenă în aer liber, ''unde să vină lumea să cânte''.

Citeşte şi: Cioloş face curăţenie în ministere: A mai dat afară doi oameni şi a făcut alte trei numiri

El admite că pentru acest lucru e nevoie de bani, iar una dintre modalitățile de obținere a unor fonduri o reprezintă inițiativa populară. Zegrean este de părere că această inițiativă nu trebuie lăsată pe mâna statului, ''pentru că, dacă ajunge pe mâna politicienilor, va dura foarte mult construcția și e complicat''. ''Eu aș merge pe mâna ONG-urilor, pe mâna artiștilor'', spune Augustin Zegrean.

Citeşte şi: Ministrul acuzat de plagiat iese la atac: 'Doar calomnii'

"Ar fi necesar și util un Memorial, pentru că tocmai asta este — ar trebui să nu uităm. Lucrul acesta nu trebuie uitat, ca să nu se repete, și s-ar putea realiza. Sigur, aici este o problemă a artiștilor. În primul rând, artiștii ar trebui consultați în problema asta, pentru că ei au idei. Noi avem mai puține idei, noi știm mai mult cum să le punem în practică. Aici e în primul rând o problemă de bani. Ca să faci un monument este nevoie de bani și ca să ai bani sunt două surse: fie bugetul național, bugetul țării, iar pentru aceasta îți trebuie o lege în care să se prevadă că îți dă bani din buget ca să faci așa ceva. Pentru așa ceva, un parlamentar sau mai mulți parlamentari trebuie să facă o inițiativă, un proiect de lege, pentru a se da bani sau fondurile necesare pentru acest monument; fie cetățenii să facă o inițiativă populară. Este o modalitate mai dificilă, mai greoaie, pentru că trebuie să fie cel puțin 100.000 de semnături, să provină dintr-un sfert din județele țării, în fiecare județ să semneze câte 5.000 de oameni. E greu ca cineva să se ocupe de asta, adică trebuie să ai foarte multă determinare ca să faci lucrul acesta. Nu este imposibil. S-a mai încercat și s-a mai reușit. Sau mai este varianta cealaltă, cum s-a construit Ateneul Român. Știți celebra formulă ''dați un leu pentru Ateneu'' și cred că toți românii ar da un leu pentru așa ceva. Deci, ar fi bine ca cineva să se ocupe ca o piedică în calea uitării", spune Zegrean.

Citeşte şi: Semnal de alarmă tras de Germania: Uniunea Europeană se destramă

"Cred că nu este o problemă care trebuie lăsată pe mâna statului, pentru că, dacă ajunge pe mâna politicienilor, va dura foarte mult construcția și e complicat. Probabil că va fi foarte greu ca unii să-și asume să facă asta, după aceea toți o să și-o revendice. Eu aș merge pe mâna ONG-urilor, pe mâna artiștilor. Sunt destui artiști organizați în astfel de ONG-uri și care ar putea să facă asta. Sigur, și statul poate să contribuie și cred că ar face-o", a mai spus şeful CCR, conform Agerpres.

Citeşte şi: Traian Băsescu îi face praf pe jurnalişti: Pe cine a luat în colimator

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.