Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, avertisment după OUG anunțată de Tudorel Toader: 'S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis'

Jurnalul.ro
Augustin Zegrean

"S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis", comentează fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care a explicat pentru HotNews.ro efectele Ordonanței de Urgență anunțate de ministrul Justiției prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare.

Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat, pentru HotNews.ro, că efectul va fi că toate procesele soluționate în recurs de aceste completuri de 5 judecători de la instanța supremă, începând cu 2014, vor fi rejudecate, pentru că decizia Curții Constituționale le-a creat iluzia unora că au fost judecați de completuri nelegal constituite, iar ei nu au acum o cale de atac.

"Corect ar fi să modifice Codul de procedură penală, dacă vor să facă juridic lucrurile, și să introducă un text la contestația în anulare care să le permită celor condamnați ca acum, după decizia Curții Constituționale, să facă o cerere la instanță și să își facă plângerile acolo. În urma deciziei CCR, trebuia să se găsească o soluție, nu pot rămâne decizii date de o instanță nelegal constituită. S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis", a declarat Zegrean.

Cozmin Gușă: Există o înțelegere subterană între Liviu Dragnea și Klaus Iohannis. Prin noul OUG li se dă iluzia unora că vor scăpa

În privința posibilității procurorilor de a face contestația în anulare în privința deciziilor de achitare, Zegrean a spus că o astfel de prevedere, invocată de ministrul Justiției, "a fost făcută pentru a da o nuanță de legalitate".

Zegrean consideră însă că o mare problemă va genera o eventuală ordonanță prin care să poată fi atacate deciziile instanțelor invocându-se protocoalele cu SRI declarate nelegale de către CCR, pentru că vor fi afectate toate dosarele, nu doar cele de corupție, ci și cele de omor, trafic de persoane sau trafic de droguri.

Belgianul care a semnat cu Simona Halep spune că ea l-a căutat: 'Le-am zis că lumea va începe să vorbească, dar au zis că nu e nimic grav'

"Va fi o bubă mare, dacă fac la fel chiar e o mare problemă, Îi preocupă să îl pedepsim pe cel care a prins hoțul, ci nu pe hoț. Contează cum a fost prins cel care a luat mită? Sunt situații în care nu ai alte soluții decât înregistrări. Curtea Constituțională nu a spus că sunt nelegale înregistrările, ci protocoalele. Ce faci cu traficul de stupefiante sau de persoane, unde singura probă este asta? Decizia de miercuri a CCR va conduce la înlăturarea probelor obținute de procurori cu SRI în toate dosarele, nu doar în cele de corupție, adică și în cele de omor, pornografie infantilă, trafic de persoane sau trafic de droguri", a adăugat Zegrean.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.