Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, despre restructurarea Guvernului: Președintele României nu poate să respingă / Hotărârea Parlamentului poate fi atacată la CCR

ziaruldeiasi.ro
augustin zegrean

Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a apreciat, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, că Președintele României nu poate să respingă o restructurare a Guvernului, votată în Parlament, dar hotărârea legislativului poate fi atacată la Curtea Constituțională.

Știripesurse.ro: - O hotărâre a Parlamentului de restructurare a Guvernului poate fi atacată la CCR?

Augustin Zegrean: - În principiu, orice hotărâre a Parlamentului poate fi atacată la Curtea Constituțională pentru că așa scrie în lege, începând din 2010. Nimeni nu interzice o astfel de soluție. Eu chiar ziceam odată că s-ar putea ajunge ca Guvernul să fie numit sau nenumit de Curtea Constituțională pentru că inclusiv hotărârea prin care se acordă votul de încredere ar putea fi atacată la CCR, după cum sună acum legea Curții Constituționale.

- Există temeiuri ca o eventuală sesizare la CCR să fie admisibilă?

- Da, există, pentru că în 2010 s-a dat lege prin care s-a adăugat la atribuțiile CCR soluționarea plângerilor împotriva hotărârilor pronunțate de Parlament. De atunci au putut fi atacate la Curte hotărârile de numiri în funcții, de exemplu. Nu există nimic special într-o asemenea hotărâre de restructurare astfel încât ea să nu poată fi atacată.

- Președintele României are posibilitatea să respingă, să refuze o restructurare a Guvernului?

- Nu, pentru că Președintele investește Guvernul în baza votului dat de Parlament, deci nu poate să respingă. După părerea mea, poate doar la remanierea simplă, când premierul îi trimite propunerile de numire. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, potrivit Constituției. Aici textul nu lasă loc de întors. Fiind vorba de votul Parlamentului, cred că Președintele nu ar putea să refuze. Nu am avut situații, dar cred că așa se interpretează corect textul.

- Există precedente?

- Nu știu să fi existat. În situația în care Parlamentul adoptă o hotărâre, cred că Președintele este obligat să numească, pentru că este situația este  similară cu numirea Guvernului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.