Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - PSD a analizat un scenariu în premieră după 1990: Are Klaus Iohannis spațiu de manevră la restructurare?

hotnews.ro
iohannis

În PSD s-a discutat despre riscul ca președintele Klaus Iohannis să încerce să forțeze, în cazul restructurării Guvernului, o nouă propunere de prim-ministru, au relatat surse din partid pentru ȘTIRIPESURSE.RO, concluzia fiind că prevederile constituționale nu îi permit șefului statului o asemenea manevră. Potrivit analizei din PSD, șeful statului ar putea, însă, tergiversa depunerea jurământului de către noul Guvern post-restructurare și aici s-ar intra pe un teren gri.

  • „Restructurare înseamnă automat și renominalizarea premierului, este practic un Guvern nou care trece prin vot în Parlament și ar putea încerca să spună că nu mai vrea premierul și că ar avea dreptul să propună pe altcineva sau să propunem noi pe altcineva. Dar nu credem că este posibil așa ceva. Totuși există riscul să încerce. Nu au mai fost situații de acest fel. Teoretic, ar putea să încerce. Practic, trebuie să țină cont de majoritatea din Parlament”, au spus surse din conducerea PSD pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

În discuțiile din partid s-a ajuns la concluzia că este foarte puțin probabil să se ajungă într-o asemenea situația pentru că prevederile constituționale nu îi permit șefului statului să facă o asemenea mutare. Principalul argument aici este că președintele României nu-l poate revoca pe prim-ministru.

De asemenea, în PSD s-a mai discutat că în cazul restructurării Guvernului, după vot în Parlament, rolul președintelui României este unul strict protocolar, de a organiza ceremonia de depunere a jurământului de către noul Guvern.

Singura portiță pe care ar putea să o speculeze Klaus Iohannis este legată de lipsa unei prevederi exprese în privința datei ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură la Cotroceni în sensul în care șeful statului poate amâna procedura în lipsa unei decizii CCR în acest sens.

Un alt argument al PSD ține de structura politică.

  • „Una e să lălăi 60-70 de zile cu decretul de numire a unui ministru, alta e să lași țara neguvernată, responsabilitatea e mult mai mare pentru el. Totul cade pe președinte.  Trebuie să fie ceva foarte grav sau să vii cu o nouă formulă de Guvern, ceea ce nu este cazul pentru că nu se poate forma alt guvern fără acordul nostru, nu este altă majoritate în Parlament. Nu-și va permite, vine summit-ul de la Sibiu, suntem la președinția Consiliului UE și e și votul în Parlament pe care trebuie să îl respecte”, au mai spus surse din PSD pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Dacă președintele Klaus Iohannis nu va accepta până vineri noile propuneri de miniștri - Eugen Nicolicea (Justiție), Oana Florea (Fonduri europene) și Liviu Tit Brăiloiu (Românii de pretutindeni) - atunci premierul Viorica Dăncilă va trimite marți, Parlamentului, o cerere de restructurare a Guvernului, au spus surse din PSD pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Ce spune Constituția:

NUMIREA GUVERNULUI

ARTICOLUL 85

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.