Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, vești proaste pentru Ludovic Orban și Marcel Ciolacu: 'Moțiunea de cenzură are caracter de urgență'

B1.ro
augustin zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, are vești proaste atât pentru premierul Ludovic Orban, cât și pentru liderul PSD Marcel Ciolacu. El a spus la B1 tv că depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară nu ridică probleme de constituționalitate, în condițiile în care Legea fundamentală nu stabilește diferențe în ceea ce privește ce pot face sau nu parlamentarii în cele două tipuri de sesiuni. Precizarea vine după declarațiile lui Ludovic Orban.

“Nu este nicio problemă cu moțiunea de cenzură depusă în timpul așa zisei vacanțe parlamentare. De fapt, nu este vacanță parlamentară, ci sesiune extraordinară. Când se referă la sesiuni, Constituția spune că sunt două sesiuni ordinare și între ele pot să fie sesiuni extraordinare și spune în ce condiții se pot organiza. Dar nu face distincție între ce se poate face în sesiunea ordinară și sesiunea extraordinară. Ei sunt tot parlamentari și au aceleași puteri, aceleași drepturi și aceleași obligații și în sesiunea ordinară, și în sesiunea extraordinară”, a precizat Augustin Zegrean.

Nelu Tătaru avertizează: Terapia Intensivă trepidează! Am trecut de o nouă cocoașă

Acesta a subliniat faptul că Guvernul României rămâne răspunzător în fața Parlamentului, indiferent dacă Legislativul este în sesiune sau nu:

“Guvernul trebuie să răspundă față de Parlament indiferent dacă Parlamentul este în sesiune sau în afara sesiunii, dacă este în sesiune ordinară sau în sesiune extraordinară. În pauza între cele două sesiuni ordinare Parlamentul nu este suspendat, el există. Faptul că într-o zi nu este ședință nu este nicio problemă.  De exemplu Parlamentul Greciei nu lucrează în sesiuni, lucrează non-stop. Ei sunt în sesiuni tot timpul. Parlamentul este acolo și poate să tragă Guvernul la răspundere oricând. Poate să existe, să se convoce o sesiune extraordinară pentru a se depune o moțiune, dacă Parlamentul nu este în sesiune sau dacă este în sesiune extraordinară se poate depune o moțiune de cenzură”, a mai precizat Augustin Zegrean.

Metodă REVOLUȚIONARĂ folosită în SUA pentru a salva pacienţii critici cu COVID

Vești proaste și pentru Marcel Ciolacu

Acesta a atras atenția însă că moțiunea trebuie dezbătută în sesiunea în care a fost depusă, pentru că are caracter de urgență. Această precizare vine în contextul în care social-democrații iau în calcul ca moțiunea să fie citită în această săptămână, cel mai probabil joi, însă votul prin care Guvernul Orban ar putea fi demis ar urma să fie programat abia în septembrie, potrivit unor informații date pe surse de Digi24.ro: „Au fost discuții despre data de 7 septembrie. Miercuri vom avea o ședință CEx și vom stabili exact”.

Augustin Zegrean spune însă că acest lucru ridică probleme de constituționalitate:

“Trebuie dezbătută în aceeași sesiune în care a fost depusă. L-am auzit pe Marcel Ciolacu spunând că se va dezbate în septembrie...asta e de noaptea minții. Moțiunea de cenzură are caracter de urgență. Termenul de dezbatere este la trei zile de la data la care a fost prezentată în ședință în camere, nu de când a fost depusă. Ea urmează s fie citită într-o ședință comună. Din acel moment, în trei zile trebuie dezbătută. Abia dacă se depășește acel termen va putea Orban să facă o plângere la CCR, dar nu pe conflict, ci pe nerespectarea Constituției, în dezbaterea moțiunii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.