Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video - Scandal în Parlament: Urlete și jigniri între deputații AUR și PSD pe majorarea salariilor demnitarilor

Facebook
comisie munca

Parlamentarii de la putere și din opoziție au strigat unii la alţii, marți, într-o dispută despre creșterea salariilor demnitarilor, la comisiile reunite de muncă şi de buget ale Camerei Deputaţilor.

După ce PSD a propus ca doar salariile aleșilor locali să crească, liderul AUR George Simion i-a acuzat că legiferează pentru „activului de partid”. Cei doi au ajuns să ţipe unul la celălalt în timp ce George Simion filma discuţiile.

Deputatul Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, a spus că prin modificările aduse proiectului de lege, vor creşte salariile a mii de români din administraţiile publice locale.

„Tu poţi să trăieşti cu 2.000 de lei? George, vrem să le creştem salariile oamenilor, George, cresc salariile oamenilor”, a ţipat deputatul Gabriel Zetea la Simion.

”Vă cresc salariile voastre, slugilor voastre de partid”, a răspuns Simion, pe acelaşi ton ridicat. ”Ăla de la ANRE are 12.000 de euro, vreţi să le măriţi tot lor, tot la ăştia, tot la demnitari”, i-a spus Simion deputatului PSD.

”Nu e adevărat, să vă fie ruşine! Ai fost într-o primărie? Ai fost într-o singură primărie? Când ai intrat ultima dată într-o primărie?”, a continuat Zetea, apropiindu-se de liderul AUR care filma dezbaterile.

”Sunteţi nişte mincinoşi”, a spus şi Simion.

”Nu vă mai bateţi joc de angajaţii din primării, nu vă mai bateţi joc de români şi nu îi minţiţi”, a spus Zetea, nervos.

”Vă creşteţi vouă salariile, vouă, activului de partid”, a intervenit şi deputatul AUR Dan Tănasă.

”Pe primarii ăştia îi scoală cineva din pat, noaptea la ora 3 şi îi forţează să se ducă primari? Nu vă e ruşine? Unu din trei români lucrează pe 1.500 de lei şi vor vreţi să creşteţi salariile la primari”, a spus Tănasă.

”La oameni, la zeci de mii de români”, a răspuns Zetea.

George Simion l-a acuzat de minciună şi pe preşedintele comisiei, Adrian Solomon, de la PSD. ”Minţiţi ca un ordinar”, a spus Simion.

”Doamna Georgeta Simeleone, vă rog frumos, nu aveţi glas”, a replicat Solomon, făcând aluzie la lidera partidului de extremă drapta Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI), condus de Giorgia Meloni, care a câştigat alegerile în Italia.

”Cum mi-aţi spus? Nu vă e ruşine? Vă măriţi salariile! Ordinarule”, a spus George Simion.

„Extraordinarule!”, i-a răspuns, ironic, Solomon.

Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat că nu există soluţii individuale şi trebuie luate măsuri astfel încât să crească toate salariile din România pentru a face faţă creşterii de preţuri.

"Dacă creşteţi numai la primari, numai la parlamentari, nu ne merge mai bine. Dacă vreţi să faceţi faţă creşterii de preţuri, facturilor şi aşa mai departe trebuie să luăm măsuri care cresc toate salariile din România. Îmi doresc să eliminăm ambele creşteri de salarii, şi cea pentru parlamentari şi cea pentru primari. Dacă există soluţii, trebuie implementate pentru toată lumea", a argumentat deputatul USR.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon a punctat faptul că OUG 115/2022 avea aplicabilitate până la 31 decembrie.

"Până la 31 decembrie are această ordonanţă aplicabilitate, şi pe urmă adio. (...) Dar vă place tuturor să faceţi din ţânţar armăsar. Nu şi-a mărit nimeni nici un salariu, camera decizională este aici - Camera Deputaţilor. Prin urmare, Ordonanţa 115 se referă la creşteri de salarii pentru toată lumea din sistemul bugetar care (...) nu a atins salariul maxim. Guvernul PNL-USR nu le-au făcut la timp, dacă ar fi făcut la timp, nu era nicio problemă", a spus deputatul PSD.

Deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a cerut eliminarea proiectului de pe ordinea de zi. "Avem legi pe care le-am votat, pe care le-am publicat în Monitorul Oficial şi nu le aplicăm. Hai să găsim soluţia, să eliminăm această lege astăzi şi să reglementăm pentru viitor. (...) Dacă preţurile cresc în ritmul ăsta, veţi rămâne şi fără primari", a avertizat deputatul.

Potrivit deputatul PNL Raluca Turcan, la Senat proiectul a suferit "nişte modificări inacceptabile" şi s-a creat impresia că legiuitorul îşi majorează leafa". "Şi, din nefericire, unele discursuri sau abordări politicianiste şi-au făcut loc în spaţiul public. Cred că se impune să discutăm puţin mai asumat ceea ce se întâmplă cu salarizarea unor oameni, fie că sunt din sectorul public sau privat, într-un context economic dificil", a adăugat aceasta.

Liderul deputaţilor AUR, Antonio Andruşceac, a solicitat eliminarea discriminărilor salariale şi a anunţat că AUR doreşte respingerea proiectului în totalitate.

Deputata USR Oana Ţoiu i-a acuzat pe cei din comisie "că ridică din umeri", formaţiunea sa fiind singura care a votat, la Senat, împotriva creşterii salariilor parlamentarilor.

Deputatul PSD Nicolae Pavelescu a anunţat că va vota creşterile salariale pentru parlamentari. "Eu am înţeles că plenul Camerei Deputaţilor ne-a mandat să discutăm amendamentul de la Senat. Aş vrea să discutăm amendamentul ăla, care este, şi să-l votăm. Eu n-am venit aici în haită, să nu mă filmaţi pe mine", s-a adresat acestuia liderului AUR, George Simon, care filma dezbaterile. "Aşa că voi vota pentru creşterile salariale pentru parlamentari", a completat Pavelescu.

Deputata UDMR Eva Csep a susţinut majorarea salarială a primarilor, argumentând că edilii localităţilor şi administraţiile locale au nevoie de ajutorul parlamentarilor. Ea a cerut "un pic de respect" pentru dezvoltarea comunităţilor locale: "Vă rog un pic de respect din partea colegilor. (...) Da, primăriile şi comunităţile locale au nevoie de autorul nostru".

La dezbaterile pe articole, deputaţii au avut intervenţii simultane, după care au strigat mai multe minute unii la alţii, unora fiind-le tăiate microfoanelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.