Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia îşi consolidează apărarea, în contextul creșterii tensiunilor cu China

www.operationworld.org
australia

Australia a anunţat miercuri reorganizarea strategiei sale în materie de apărare, prin consolidarea capacităţilor sale de lovire cu rază lungă de acţiune, într-un context al creşterii tensiunilor cu China, informează France Presse.

Premierul Scott Morrison a indicat că ţara va consacra în deceniul următor 270 miliarde de dolari australieni (166 miliarde de euro) pentru achiziţionarea şi îmbunătăţirea capacităţilor sale de apărare, adică o creştere cu aproape 40% a bugetului alocat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

El şi-a exprimat dorinţa de a creşte semnificativ capacitatea militară australiană în regiunea Indo-Pacifică.

"Trebuie să realizăm că am intrat într-o nouă eră strategică mai puţin clementă", a declarar Morrison într-un discurs, în care a făcut aluzie la sfârşitul necontestatei hegemonii americane şi la creşterea în putere a Chinei.

"Chiar dacă, aici la noi, am depăşit epidemia de coronavirus, trebuie să ne pregătim pentru o lume post-COVID-19 care va fi mai săracă, mai periculoasă şi mai haotică", a avertizat el.

Guvernul australian s-a angajat să consacre cel puţin 2% din PIB-ul său apărării şi prevede să aloce aproape 40% mai mult pentru armament.

Ţara se va dota cu o capacitate de lovire capabilă să atingă ţinte situate la mii de kilometri de Australia. Ea va începe să achiziţioneze rachete de croazieră americane cu rază lungă de acţiune AGM-158.

Citește și: Ludovic Orban începe luna cu ședință de guvern: Actele introduse pe ordinea de zi

Australia se va echipa de asemenea cu drone şi îşi va intensifica cercetările în materie de armament cu energie hipersonică, precum laserele.

Recunoscând că ţara sa, cu 25 milioane de locuitori, nu poate rivaliza cu unele ţări din regiune, în special cu China, care prevede oficial să aloce în 2020 178 miliarde de dolari (158 miliarde de euro) pentru apărare, Morrison a calificat Australia drept o putere regională angajată.

El a spus că ţara este pregătită să trimită trupe "acolo unde este în interesul nostru naţional să o facă".

Australia a luptat alături de SUA în cursul diferitelor conflicte din secolul XX, adeseori în regiuni foarte îndepărtate.

Acest anunţ reflectă o schimbare semnificativă a politicii de apărare a Australiei, care pare astfel că vrea să contracareze influenţa crescândă a Beijingului în regiune.

Apărarea australiană se va concentra pe dezvoltarea "capacităţilor de descurajare mai puternice", mai degrabă în zonă decât în regiuni mai îndepărtate, a subliniat premierul.

Această politică este conformă celei anunţate în 2018 de către prim-ministrul australian vizând restabilirea legăturilor cu aliaţii săi regionali care se orientează spre Beijing.

Guvernul chinez şi-a intensificat de fapt angajamentul diplomatic cu ţările emergente din regiune cărora le-a acordat un ajutor financiar mai important.

"Ne dorim o regiune unde toate ţările - mari şi mici - pot să se angajeze liber unele cu altele, pe baza unei reglementări internaţionale", a subliniat miercuri Morrison.

Australia îşi va creşte semnificativ investiţiile în materie de politică de apărare spaţială, inclusiv pentru o reţea de sateliţi cu scopul de a crea o reţea de comunicaţii independentă, a evidenţiat premierul.

El a subliniat, de asemenea, că securitatea cibernetică este în centrul strategiei de apărare a ţării, a doua zi după anunţul privind un vast plan de combatere a atacurilor cibernetice, adică o creştere cu aproximativ 10% a bugetului în următorii zece ani.

Canberra va aloca astfel 1,35 miliarde de dolari australieni (825 milioane de euro) suplimentar securităţii cibernetice în următorul deceniu, ceea ce ridică bugetul pentru această perioadă la un total de 15 miliarde de dolari australieni.

Guvernul a dezvăluit recent că ţara a fost ţinta unui vast atac cibernetic din partea unui "actor statal", sugerând că în spatele acestuia s-ar afla China.

În ultimul timp disputele dintre Beijing şi Canberra s-au înmulţit. Recent, guvernul australian a provocat indignarea Chinei când a cerut o anchetă internaţională independentă cu privire la originile pandemiei de COVID-19 şi a denunţat o diplomaţie chineză agresivă şi lipsită de onestitate.

Ca reacţie, China şi-a îndemnat cetăţenii să nu aleagă Australia ca destinaţie pentru turism şi studii şi a adoptat sancţiuni comerciale împotriva produselor australiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.