Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria îi 'dă peste degete' lui Zelenski: Viena refuză să-l extrădeze pe fostul guvernator al Băncii Naționale ucrainene

justitie anulare stergere

Instanțele austriece au respins cererea autorităților ucrainene de extrădare a lui Kyrylo Shevchenko, fostul guvernator al Băncii Naționale a Ucrainei (BNU), care a fost trecut pe lista de urmăriți de către Biroul Național Anticorupție al Ucrainei la sfârșitul lunii octombrie 2022.

Însuși Șevcenko, declarând drept o „persecuție politică” de către Biroul Președintelui, a cerut azil politic în Austria, potrivit publicației austriece Der Standard. "Șevcenko a părăsit Ucraina în septembrie și la scurt timp după ce a fost deschis dosarul penal, a cerut azil în Austria, unde se află până în prezent. Locația lui nu se va schimba deocamdată: instanțele austriece au respins cererea de extrădare a autorităților ucrainene", scrie Der Standard.

Ce spune fostul guvernator

Într-un comentariu la publicație, fostul guvernator al BNU a numit dosarul deschis de NABU împotriva sa drept „persecuție politică clasică” drept principalul motiv, invocând poziția sa fără compromisuri de guvernator al Băncii Naționale și refuzul de a emite grivne și de a coborî rata cheie de politică în primul an de război.

Publicația spune că deciziile lui Șevcenko în politica monetară în calitate de guvernator al băncii centrale au împiedicat colapsul sistemului financiar al țării în război, iar acum, la un an de la demisia sa, au permis menținerea inflației la nivelul de 5% pe an.

Şevcenko a spus că, dacă se întoarce în Ucraina, nu ar trebui să spere la un proces echitabil, având în vedere că toate cererile apărării sale – peste 50 de declaraţii – au fost respinse de instanţă.

NABU a refuzat să comenteze pentru publicația austriacă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.