Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Belarus au desfăşurat noi percheziţii împotriva unor media regionale

journaldemontreal.com
percheziții Belarus

Autorităţile din Belarus au desfăşurat vineri noi percheziţii asupra unor media regionale după cele de joi împotriva unor publicaţii de ştiri independente şi de opoziţie, semn al continuării represiunii împotriva oricărei forme de contestare, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Percheziţiile au vizat cel puţin şapte redacţii de media regionale şi domiciliile unor redactori-şefi şi jurnalişti independenţi, conform unor informaţii publicate de aceste instituţii de presă pe Telegram sau pe reţelele de socializare.

Este vorba, printre altele, de postul Virtualnî Brest şi de redactorul-şef al său, Andrei Kukartcika, de ziarul Ganteviceski Ceas, de site-ul Pervîi Region şi de redactorul-şef al său, Pavel Dailida, de site-ul Infoprogulka, de corespondenta Anastassia Zianko a popularului site onliner.by, precum şi de jurnaliştii independenţi Tatiana Smotkina şi Maxime Hlebţa.

Joi, percheziţiile au vizat birourile Naşa Niva - una din principalele media de opoziţie al căror site a fost blocat - şi redacţia a două media de ştiri regionale, Brestskaia Gazeta şi Intex-press.

Conform asociaţiei belaruse a jurnaliştilor, 32 de jurnalişti şi angajaţi media sunt în prezent închişi în ţară, şase dintre ei fiind reţinuţi joi. Asociaţia acuză autorităţile că încearcă să distrugă media independente sub acoperirea "luptei împotriva extremismului".

Konstantin Bîtcek, un responsabil al serviciilor de securitate belaruse, KGB, a spus la postul public de televiziune că aceste percheziţii fac parte "dintr-o operaţiune la scară largă de curăţare a elementelor radicale".

Instituţia media Naşa Niva a afirmat că redactorul-şef al său, Egor Martinovici, a fost rănit la cap în timpul arestării şi că, în prezent, colaboratorii săi sunt în centre de detenţie fără saltele sau lenjerie de dormit.

"Jurnaliştii noştri independenţi se confruntă cu violenţa şi cu tortura în închisoare din cauza muncii lor. Trebuie să oprim represiunea regimului", a scris pe Twitter opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania.

Presiunea s-a accentuat constant în ultimele luni asupra media din Belarus, după reprimarea mişcării istorice de contestare a realegerii, în august 2020, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.