Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile din Ucraina explică de ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă: Preoții se țineau de recrutări

adevarul.ro
zelenski

Centrul pentru Comunicații Strategice din cadrul Ministerului Politicii Informaționale de la Kiev a explicat de ce autorităţile au decis să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei.

"De ce a interzis Zelenski (Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, n.r.) activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene - Patriarhia Moscovei? Organizațiile religioase nu ar trebui să încalce drepturile și libertățile cetățenilor, să nu reprezinte o amenințare la adresa vieții, sănătății și siguranței. Dar obiectivele Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei le încalcă prin cooperarea cu statul agresor" - a transmis Centrul pentru Comunicaţii Strategice, scrie Rador.

Citește și: SBU face anunțul după descinderile mamut de la biserici: Apropiat al lui Kiril, cercetat penal

De asemenea, departamentul subliniază că, în bisericile subordonate Moscovei, se răspândeşte propagandă rusă, sunt acoperite activități ale serviciilor de informații inamice şi sunt recrutaţi agenți ruși. Centrul menționează că Biserica Ortodoxă Ucraineană trebuie să demonstreze că nu are nicio legătură ecleziastică și canonică cu Patriarhia Moscovei, care servește regimul lui Vladimir Putin și obiectivele acestuia în războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Amintim că, în ultimele săptămâni, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat o serie de percheziții în biserici şi mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei din capitala Kiev și din mai multe regiuni ale ţării. Percheziţiile respective au legătură cu propaganda "lumii ruse" în bisericile subordonate Moscovei. Mai mulți clerici au fost notificaţi că figurează ca suspecţi în dosare deschise în acest sens. Pe 1 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că, în urma unei solicitări a Consiliului de Securitate și Apărare Națională, guvernul de la Kiev trebuie să propună Radei Supreme să adopte interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei.

De asemenea, a fost inițiată verificarea legalității prezenţei acestei biserici pe teritoriul complexului monagah Lavra Pecerska din Kiev. În plus, Zelenski a introdus sancțiuni personale împotriva unor reprezentanți ai organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Federația Rusă. Pe 2 decembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în mai multe biserici și mănăstiri subordonate Moscovei din regiunile Transcarpatia, Jitomir şi Rivne, iar preşedintele Zelenski a emis un decret prin care aprobă o decizie a Consiliului de Securitate și Apărare Națională de a interzice desfăşurarea pe teritoriul Ucrainei a activităților organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.