Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile israeliene au recuperat arhivele pierdute ale lui Franz Kafka după un deceniu de dispute judiciare

Wikipedia
Kafka

Biblioteca Naţională din Israel a dezvăluit, miercuri, că a recuperat arhivele scriitorului ceh Franz Kafka, după 11 ani de dispute judiciare, potrivit BBC.

Kafka i-a încredinţat textele prietenului său Max Brod şi l-a rugat să le ardă după moartea sa în 1924. Dar Brod a refuzat, mai târziu el publicându-le. După moartea lui Brod în 1968, prin testament, acestea au revenit Bibliotecii Naţionale din Israel.

Tot atunci, textele şi scrisorile lui Kafka au dispărut. A început astfel o vânătoare de căutare a lor în Germania, Elveţia şi Israel.

Purtătorul de cuvânt de la Biblioteca Naţională din Israel, Vered Lion-Yerushalmi, a afirmat că povestea a devenit una "kafkiană".

Lotul final, care a fost trimis în Ierusalim, a fost depozitat zeci de ani în seifuri din sediul central al băncii UBS din Zurich.

Acesta include un caiet în care Kafka exrersa ebraica, trei variante pentru povestea "Pregătiri pentru o nuntă la ţară" şi sute de scrisori personale, desene şi jurnale.

Textele vor fi publicate online, a transmis Biblioteca Naţională.

Franz Kafka a fost un scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influenţă covârşitoare asupra literaturii postbelice. S-a născut pe 3 iulie 1883 la Praga şi a murit în Austria, la Klosterneuburg, pe 3 iunie 1924. Unele dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului sunt ”Castelul”, ”Procesul”, ”America”. În prezent, Kafka este unul dintre cei mai citiţi scriitori de limbă germană din lume. Influenţa lui s-a extins decisiv asupra unor mişcări literare majore din perioada interbelică şi a doua jumătate a secolului al XX-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.