Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile locale, pregătite de noi acţiuni de evacuare la Alunu

alunecari de teren

Autorităţile locale din comuna vâlceană Alunu, unde din cauza unei alunecări de teren au fost evacuate şase familii începând din a doua parte a lunii mai, sunt pregătite pentru noi evacuări de persoane dacă va ploua abundent şi dacă deplasarea maselor de teren se va accentua. Primarul comunei Alunu, Cristian Birăruţi, a declarat miercuri seara, pentru Agerpres, că deocamdată nu s-a trecut la noi evacuări de persoane, cea mai apropiată gospodărie fiind la peste 30 de metri de direcţia frontului de alunecare, însă animalele şi păsările din respectiva gospodărie au fost duse în altă parte.

Edilul a precizat că se lucrează încă pentru îndepărtarea maselor de pământ din jurul celui de-al doilea pilon/pinten de blocaj construit cu scopul de a stopa alunecarea de teren spre un drum judeţean, spre gospodării şi albia râului Olteţ. "Deocamdată se lucrează, cu patru excavatoare, continuu, chiar şi noaptea, pentru a opri sau cel puţin încetini deplasarea maselor de pământ. Faţă de ziua precedentă alunecarea a înaintat spre drumul judeţean, dar foarte puţin, pentru că s-a lucrat permanent pentru îndepărtarea pământului. Sunt însă prognozate ploi abundente în aceste zile şi suntem pregătiţi pentru noi evacuări. Se va stopa lucrul acolo dacă începe să plouă mai abundent şi se vor retrage echipele. Cea mai apropiată gospodărie (n.r. - de drumul judeţean şi de direcţia frontului de alunecare) nu a fost evacuată, oamenii au rămas în locuinţă, dar dacă la noapte se schimbă situaţia, ei vor fi cazaţi la Centrul Social, unde mai este o cameră liberă. Animalele şi păsările din gospodărie le-au dus deja în altă parte", a declarat Cristian Birăruţi.

El a menţionat că în privinţa cursului Olteţului, soluţia rapidă ar fi montarea unor casete prin care să treacă apa, menţinându-se cursul actual, şi nu devierea cursului de apă, iar dacă pământul va ajunge în albia râului, va trece peste respectivele casete. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a stabilit miercuri ca în situaţia apariţiei unor ploi torenţiale în perioada 7-9 iunie să se stopeze lucrările de intervenţie la halda de steril din comuna Alunu, să fie luată măsura evacuării a trei gospodării în tot atâtea nivele de urgenţă şi în câte două etape, întâi oamenii şi apoi animalele şi bunurile.

La respectiva şedinţă s-a pus în discuţie şi devierea cursului Olteţului, pe o distanţă de 750 de metri, precum şi amplasarea unor casete din beton în albia râului Olteţ, astfel încât materialul alunecat să curgă peste albia apei. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, i-a solicitat miercuri preşedintelui CJSU dispunerea unor măsuri urgente care trebuie adoptate la nivel local, în contextul manifestării alunecărilor de teren în localitatea Alunu, zona 'Gropile' din judeţul Vâlcea, anunţă un comunicat de presă al IGSU.

Alunecarea de teren de la Alunu a fost observată pe 10 mai, în punctul "Gropile", situat în extravilanul localităţii, pe latura sudică a haldei de steril de la Cariera Berbeşti Vest. Alunecarea de teren a înaintat şi pe 16 mai masele de steril au ajuns la patru gospodării, care au fost evacuate treptat, în perioada 16-20 mai. În cele patru gospodării evacuate în luna mai locuiau patru familii formate din 14 persoane. Pe 1 iunie a început evacuarea a încă două familii, formate din câte trei persoane, iar numărul total al persoanelor care au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele a ajuns la 20.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.