Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile Moldovene cer dezvoltarea capacității de apărare antiaeriană până în anul 2030

Adobe Stock
radar-drone

Radarul de care dispune în prezent Rep. Moldova are capacitatea de a detecta obiectele care zboară la o altitudine mai mare de două mii de metri. Chișinăul își propune ca, până în 2030, să achiziționeze, cu sprijinul partenerilor externi, un sistem care poate să identifice în timp util toate tipurile de aparate de zbor. Declarațiile au fost făcute de premierul Dorin Recean după ședința de astăzi a Guvernului, ca reacție la incidentul de acum câteva zile, când resturile unei drone lansate de Rusia asupra Ucrainei, cu 50 de kg de explozibil la bord, au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău citat de stiripesurse.md

Premierul Dorin Recean a declarat că radarul achiziționat din Franța, în luna decembrie, ca parte a efortului mai amplu de modernizare a Armatei Naționale pe fondul războiului din Ucraina, poate detecta doar o anumită categorie de drone sau rachete care traversează spațiul aerian al Republicii Moldova.

”Avem nevoie de o investiție de câteva miliarde de euro. Nu este posibil să o facem din resursele noastre. Putem face acest lucru în colaborare cu prietenii noștri. În prezent putem vedea obiectele care zboară la o altitudine mai mare de 2.000 de metri. Avem nevoie să ne dezvoltăm capacitatea de detectare, după care vom construi capacitatea de apărare antiaeriană și începem cu obiective strategice de infrastructură gen aeroport, noduri feroviare, noduri de distribuție a energiei electrice”, a declarat Dorin Recean.

Totul până în 2030

Autoritățile de la Chișinău își propun să dezvolte întregul sistem de apărare până în 2030, termenul de referință și pentru aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană.

În decembrie, Rep. Moldova a primit din partea Franței un radar de tip Ground Master 200, fabricat de compania Thales.

Amintim că duminică, 11 februarie, resturi ale unei drone de tip Shahed”, folosite de armata rusă în atacurile asupra regiunii ucrainene Ismail au fost depistate în apropiere de frontieră, în localitatea Etulia din raionul Vulcănești.  Printre fragmentele de dronă au fost depistate și circa 50 de kg de substanță explozivă, detonată în siguranță în cursul zilei de luni, după cum a comunicat Poliția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.